Kaliforniában ünnepelte a születésnapját a dalai láma

Tendzin, Gyaco Anaheim, 2015. július 6.
A buddhista vallási vezető, a dalai láma a 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a kaliforniai Anaheimben 2015. július 5-én. (MTI/AP/The Orange County Register/Mindy Schauer)
The Dalai Lama gestures toward musician Michael Frente as children who performed acknowledge the audience as the birthday cake is brought on stage at the Honda Center on July 5, 2015 in Anaheim, California, where the Tibetan Buddhist religious leader celebrated his 80th birthday with a speech on awakening compassion. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
18 ezer ember ünnepelte Tendzin Gyaco születésnapját a kaliforniai Anaheimben. A dalai láma ma nyolcvan éves.
Vágólapra másolva!

A tibeti buddhisták száműzetésben élő, Nobel-békedíjas szellemi vezetője Tibet északkeleti részén, Takcerben született Lhamo Dhondrub néven, földműves családban. Két és fél éves volt, amikor felismerték benne Buddha földi alakját.

Ötévesen, 1940. február 22-én lett a tibeti buddhisták vezetője, a „Hó királyságának” uralkodója, a tizenhárom emeletes, ezerszobás lhászai Potala palota lakója.

18 ezren köszöntötték vasárnap a dalai lámát Anaheimben Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Tibet „visszatér”

Tanulmányai végeztével, 1950 novemberében vette át a hatalmat, éppen akkor, amikor Kína „felszabadította” Tibetet, s neki alá kellett írnia a szerződést Tibet „visszatéréséről” a „Nagy Hazába”.

A kínaiak több jelképes politikai tisztségbe nevezték ki a fiatal dalai lámát, ugyanakkor hozzákezdtek a hagyományos tibeti társadalom és vallás felszámolásához.

Emiatt 1959 márciusában felkelés robbant ki, amelyet a kínaiak kegyetlenül levertek, és a dalai láma is csak nagy szerencsével tudott Indiába menekülni.

Száműzött tibeti iskolások hagyományos öltözékben táncoltak Dharmszalában Forrás: MTI/AP/Asvini Bhatia

Csak nagyobb autonómiát szeretne

A külvilágtól elzárt Tibetben ezután megtiltották a vallásgyakorlást, a templomok és kolostorok nagy részét elpusztították, a felbecsülhetetlen értékű könyvtárakat felégették.

A dalai lámának az indiai kormány azzal a feltétellel adta meg a menedékjogot, hogy nem folytat politikai tevékenységet. Mégis kormányt alakított, majd 1963-ban deklarálta Tibet függetlenségét.

Kína ma is a szeparatizmus vádjával illeti, jóllehet ő azt hangoztatja: csak szélesebb autonómiát követel, nem Tibet elszakadását.

Tibeti szerzetesek is rendeztek ünnepséget Katmanduban Forrás: MTI/AP/Nirandzsan Sreszta

Születésnap Nobel-díjasokkal

A dalai láma a kaliforniai Anaheimben ünnepelte a születésnapját, ahol két Nobel-békedíjas – Jody Williams és Shirin Ebadi – mellett Julia Ormond színésznő köszöntötte a 18 ezer fős tömeggel együtt.

„Emberi lényként, szocializálódott állatként minden egyén morális kötelessége szem előtt tartani az emberiség jólétét” – mondta beszédében a dalai láma a Los Angeles Times tudósítása szerint.

A dalai láma a Gergely-naptár szerint 1935. július 6-án született a kelet-tibeti Amdó tartományban Forrás: MTI/AP/Nirandzsan Sreszta

Glastonburyben is megköszöntötték

A mosolygós arcú, víg kedélyű, rendszerint a szerzetesek öltözékét viselő dalai láma hajnali négy órakor kel, naponta legalább négy órát meditál, és már közösségi portálokon is elérhető.

A világ első számú buddhista vezetőjeként rengeteget utazik, hirdeti az ökumenikus egyetértést, a jóindulatot a környezet, Tibet és mindenekelőtt a világbéke érdekében. Személyes varázsának hatására világszerte rengetegen tértek át a buddhizmusra.

Hét alkalommal járt Magyarországon, először 1990-ben, legutóbb öt éve. Néhány napja ellátogatott a Glastonbury fesztiválra, ahol a nagyszínpadon beszédet is mondott, a közönség pedig elénekelte neki a Happy Birthdayt.