Bazi nagy görög buli zárta a népszavazást

Athén Görögország válság Szintagma tér a népszavazási eredményt ünneplők, görög tűz.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.05.
Athén Görögország válság Szintagma tér a népszavazási eredményt ünneplők, görög tűz. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.05.
Vágólapra másolva!
Hatalmas, spontán örömünnep alakult ki a Szintagma téren, miután biztossá vált, hogy a nemek győztek a vasárnapi népszavazáson. Egyelőre nem tudni, mit fognak lépni az euróországok vezetői, az Európai Bizottság és az IMF. De a legégetőbb kérdés, hogy az Európai Központi Bank ad-e több pénzt a görög bankoknak: ha nem, akkor a görög öröm hamar borúba fordulhat.
Vágólapra másolva!

Van olyan társadalmi csoport, amelyik legalább rövid távon jól járt azzal, hogy a nemek győztek a vasárnapi görög népszavazáson: a zászlóárusok. A Szintagma téren a szavazás estéjén spontán kialakult népünnepélyen úgy vették a görög zászlót, mint a cukrot.

Egyébként a cukrot is úgy vették, mint a cukrot, sőt az igazi görög giroszt, a szuvlakit is kapkodták. Körbekérdeztük az árusokat, mennyiért adják a zászlót, a jellemző ár a 2 euró volt a kicsiért, és az 5 a nagyért. Kicsi alatt olyan 30-40 centiset, nagy alatt métereset kell érteni, szóval annyira nem volt drága.

Megtelt a tér

Az urnákat este 7-kor zárták, nem sokkal később még csak néhány száz ember lézengett a Szintagmán. Aztán ahogy a részeredmények elkezdtek beérkezni este 8-9 felé, és már látszott, hogy a nemek fognak győzni,

özönleni kezdtek az emberek

a térre.

Ahogy érkeztek az eredmények, úgy nőtt az ünneplők száma Athénban Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A tömeghez 10-től kezdve már többezres menetoszlopok csatlakoztak, éjfélre pedig szinte megtelt a tér. És nemcsak szirizásokkal: voltak ott kommunisták (többféle változatban, marxisták és trockisták például), és egyáltalán mindenki, aki nemmel voksolt.

Hatalmas fesztivál

A mostani talán még nagyobb fesztivál volt, mint a pénteki szirizás gyűlés, azzal a kivétellel, hogy nem volt színpad és zene.

De rengeteg volt az ember, közös programnak megfelelt a zászlólengetés és a skandálás, sercegtek a grillezők, lobogtak a zászlók, mindenki nagyon boldog volt.

A nem a fontos

Kérdeztünk nem szirizás nemmel szavazókat, hogy nem furcsa-e, hogy együtt ünnepelnek velük, de azt mondták, a nemek győzelme az ő győzelmük is, a fontos az, hogy

a görögök nemet mondtak a megszorításokra.

A Sziriza-szavazók természetesen győzelmi eufóriában voltak.

Nem az euró ellen szavaztak

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök valamivel éjfél előtt értékelte az eredményt a tévében. Nagyjából azt mondta el, amit már korábban lehetett tőle hallani: a szavazás a demokrácia ünnepe volt. Azt ígérte,

nem fogja kivezetni Görögországot az eurócsoportból,

hanem azonnal felveszi a tárgyalásokat az ország hitelezőivel. Szerinte a népszavazás adta felhatalmazással a háta mögött képes lesz kiharcolni egy olyan új hitelcsomagot, ami adósságelengedést is tartalmaz.

Ciprasz új hitelcsomagra és adósságelengedésre számít Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Már kedden eurócsúcs jöhet

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök még Ciprasz beszéde előtt beszéltek telefonon, abban egyeztek meg, hogy az eurózóna országainak vezetői már kedden csúcstalálkozót kellene, hogy tartsanak.

Tiszteletben tartják

Az Európai Bizottság kiadott egy közleményt, amiben azt írják,

Jean-Claude Juncker hétfő reggelre konferenciabeszélgetést szervezett az eurócsoport és az uniós intézmények vezetői közt.

Elhagyhatják az eurót

A Sziriza szavazói talán eufóriában úsztak a Szintagma téren, és

a görög miniszterelnök is bizakodónak tűnt,

de egyáltalán nem biztos, hogy a másnap nem lesz kellemetlen (még ha nem is pont a rákövetkező napon jön el).

Még nem tudni, hogy valójában mi jön a népszavazás után Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Barclays bank elemzői nagyon valószínűnek tartják, hogy a nemek győzelme után Görögország ki fog esni az eurócsoportból.

Elzárhatják a pénzcsapot

A legsürgetőbb probléma, amire beszédében Ciprasz is utalt, hogy

a görög bankokból lassan elfogy a pénz,

csak akkor tudnak talpon maradni, ha az Európai Központi Bank (EKB) megemeli a számukra nyújtott likviditási keretet.

A Barclays elemzői szerint az EKB legkésőbb június 20-án el fogja zárni a pénzcsapot, ekkor esedékes ugyanis egy komoly törlesztés Görögország részéről, amit azok után, hogy az IMF-nek nem fizetett, biztosan nem fog tartani.

Gyorsan kell

„Ha több segítségre van szükség, akkor több segítséget fogunk adni. Megtaláljuk a szükséges eszközöket" – mondta ugyanakkor még a voksolás előtt Benoit Coeure, az EKB igazgatótanácsának tagja egy dél-franciaországi gazdasági konferencián.

A legaggasztóbb hír, hogy a bankokból állítólag hamarosan elfogy a pénz Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A görög médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a görög jegybank azt kéri az EKB-tól, hogy emelje meg a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási keretet, vagyis

adjon több pénzt.

Nem tudni, ki mire készül

Egyelőre nem tudni, mit fog lépni az EKB, ahogy azt sem, az eurócsoport vezetői, elsősorban Merkel és Hollande, valamint az Európai Bizottság elnöke, Juncker milyen pozíciót választanak.

A kilábaláshoz rengeteg segítségre lenne szüksége Görögországnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Kérdéses az IMF álláspontja is, a napokban a szervezet elismerte, hogy Görögországnak egy 60 milliárdos mentőcsomagra lenne szüksége, és arra, hogy 20 évig minden adósságtörlesztését elhalasszák.

Szamarasz lemondott

A népszavazásnak

egy áldozata már biztosan van:

Antonisz Szamarasz, a legnagyobb ellenzéki párt, az Új Demokrácia vezetője lemondott, miután kiderült, hogy nem az igenek győztek. A tömeg a Szintagmán éljenezve fogadta a hírt.