Az ENSZ-főtitkár úgy látja: megszűnik a mélyszegénység

Vágólapra másolva!
Egy nemzedéknek kell még felnőnie ahhoz, hogy teljesen megszűnjön a mélyszegénység a világban - hangsúlyozta hétfőn Oslóban az ENSZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

Így is sokat javult a helyzet

Ban Ki Mun szerint a mélyszegénység visszaszorításában az utóbbi 15 évben jelentős szerepe volt a világszervezet úgynevezett millenniumi fejlesztési célok (MDG) nevű programjának, amely

minden idők legsikeresebb kampányának tekinthető a szegénység elleni küzdelem terén.

Milliókat mentettek meg

Az ENSZ-főtitkár szerint a 2000-ben útnak indított program keretein belül emberéletek millióit mentették meg. Hozzátette: az évezredfordulón kitűzött és 2015-ig megvalósítandó célokat - köztük a szegénység leküzdését, az oktatás és a betegellátás fejlesztését a harmadik világban, a nemek közötti egyenlőséget - nagyrészt elérték, habár vannak még jelentős hiányosságok.

Rászorulók bablevest, kenyeret és almát esznek Nagykanizsán Forrás: MTI/Varga György

Plusz egymilliárdan voltak mélyszegénységben

A millenniumi fejlesztési célok megvalósulását számba vevő, hétfőn kiadott jelentés szerint az ENSZ programjával több mint egymilliárd embert emeltek ki a mélyszegénységből. A jelentés felhívja a figyelmet az elért eredményeket aláásó klímaváltozásra és környezeti pusztulásra, valamint kitér arra is, hogy a konfliktusok továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelentik az emberi fejlődésre nézve, illetve a millenniumi fejlesztési célok teljesülésének útjába is a legnagyobb akadályokat állítják.

Rendőrök Rio de Janeiro szegénynegyedében Forrás: AFP/Christophe Simon

Háromszor annyi középosztálybeli van

A dokumentum szerint

ma a világon 836 millióan élnek naponta kevesebb mint 1,25 dollárból (mintegy 350 forint),

azaz mélyszegénységben, szemben a 25 évvel ezelőtti 1,9 milliárddal. A középosztályba tartozók száma ez idő alatt gyakorlatilag megháromszorozódott, és jelenleg a fejlődő országokban a munkaerő felét ők teszik ki, míg 1991-ben még csak 18 százalék volt ez az arány.

57 millió gyerek nem jár iskolába

Az oktatás terén elért eredményekről árulkodik, hogy a fejlődő országokban 2015-ben már 91 százalékos volt a beiskolázott gyerekek aránya, holott 2000-ben még csak 83 százalékos. A világ egészét tekintve jelenleg 57 millióra tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem járnak iskolába, ami jelentős csökkenés a 15 évvel ezelőtti mintegy 100 milliós táborhoz képest.

Ruandai árva gyermekek Forrás: AFP/Alexander Joe

A nők helyzete nem sokat változott

A nőkkel szembeni diszkrimináció csökkentését tekintve egyelőre csak részleges sikert könyvelhet el a világszervezet. Bár az alapfokú oktatásban jelentős előrelépések történtek,

továbbra is a nemek közötti egyenlőtlenséget tapasztalni a magasabb iskolai szinteken és a munkaerőpiacon,

valamint a meggazdagodás lehetősége és a politikai hatalomhoz való hozzáférés terén.

Többen jutnak ivóvízhez

A környezetvédelmet illetően is vegyesek az eredmények: miközben például gyakorlatilag teljesen sikerült kiiktatni az ózonréteget károsító anyagokat és meg tudták sokszorozni az ivóvízhez hozzáférők számát, a széndioxid-kibocsátás majdnem 50 százalékkal emelkedett 1990 óta.