Nehézfegyverek dörögnek Ukrajnában

A hét képei Ukrajna Ukraine
600 méterre a frontvonaltól
Vágólapra másolva!
Megint tiltott fegyvereket használnak a kelet-ukrajnai szakadárok - állítja a kijevi hadműveleti központ. Aknavetővel lövik az ukrán katonai állásokat, a harcokban öt katona meghalt.
Vágólapra másolva!

Ismét megsértették a szakadárok a februári minszki megállapodást, vasárnap hajnalban kézi nehézfegyverekkel, RPG-vel és 120 milliméteres aknavetővel lőtték a katonai állásokat Kelet- Ukrajnában.

Fütyülnek a gránátok

A ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint Luhanszk megyében egy nap alatt három katona halt meg, három katona és két civil pedig megsebesült a becsapódó lövedékek repeszeitől.

Ukrán tank, 600 méterre a frontvonaltól Fotó: Bielik István - Origo

Két katonával pokolgép végzett egy bahmutyivkai katonai ellenőrzőpont közelében, többen szintén megsebesültek a támadásban.

Mozgolódás Donyeckben

A szakadár csapatok készültségét megerősítette az EBESZ kelet-ukrajnai küldöttsége is:

drónjuk tankok, páncélozott csapatszállítók és katonai teherautók konvoját fedezte fel

Donyeck megye déli részén, nem messze Mariupol városától.

A szakadárok is panaszkodnak

A minszki egyezmény megsértésével vádolják ugyanakkor a szakadárok is az ukrán hadsereget: donyecki "védelmi minisztériumuk" bejelentette, hogy a

katonák egy nap alatt 32-szer támadták meg az oroszbarát erők állásait,

és több mint 80 aknavető gránátot lőttek ki azokra.

Kétszer ültek össze

A megállapodást két felvonásban kötötték meg: tavaly szeptemberben tűzszünetről, idén február 15-én pedig a nehézfegyverek visszavonásáról állapodtak meg az oroszbarát és az ukrán fegyveres erők.

Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik egy páncélozott harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Donyeck közelében tartott gyakorlatozáson. Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Hátrébb a tűzerővel

A 100 milliméteresnél nagyobb lövegeket 50 kilométeres távolságba, a sorozatvetőket és középtávolságú rakétarendszereket pedig 70, illetve 140 kilométerre kellett telepítsék a frontvonalakról.

Nem figyelnek rá

Ehhez képest a tűzszünetet már 2015 januárjában megsértették, amikor a szakadárok Grad-sorozatvetőkkel kezdték lőni Mariupol lakónegyedeit, február 17-én pedig Debalceve városát rohanták meg és foglalták el oroszbarát erők.