A legfrissebb hírek Görögországból

Athén, 2015. július 5.
Egy férfi voksol a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson, a háttérben egy Európa-térkép látható Athénban 2015. július 5-én. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Athén, 2015. július 5. Egy férfi voksol a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson, a háttérben egy Európa-térkép látható Athénban 2015. július 5-én. (MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Üdvözölte a Görögország nemzetközi hitelezői által előterjesztett javaslatcsomagot elutasító szavazatok győzelmét a népszavazáson Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. Az eurózóna tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozóját hívta össze Brüsszelbe kedd estére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a népszavazás eredményét.
Vágólapra másolva!

Szeretnék újranyitni a bankokat

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő kijelentette, hogy

Athén kész azonnal visszatérni a tárgyalóasztalhoz hitelezőivel

azzal a céllal, hogy újra kinyithassanak az egy hete zárva tartó görög bankok.

Ciprasz elutasította azokat a vélekedéseket, hogy a népszavazás gyakorlatilag Görögország euróövezeti tagságáról szólt. "Ennek a kérdésnek le kell kerülnie a napirendről" - mondta. Úgy fogalmazott,

a választóktól kapott felhatalmazása arra szól, hogy életképes megoldást találjon a görög államadósság-válság kezelésére, nem pedig arra, hogy szakítson Európával.

Közölte: felkéri a görög államfőt, hogy hétfő reggelre hívjon össze egy tanácskozást a görög pártok vezetőinek részvételével.

Alekszisz Ciprasz visszatérne a tárgyalóasztalhoz Forrás: AP/Petros Karadjias

Kedden rendkívüli eurócsúcs lesz Brüsszelben

Az eurózóna tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozóját hívta össze Brüsszelbe kedd estére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki a közös pénzt használó országok csúcstalálkozóin is elnököl.

Hétfőn Angela Merkel német kancellár Párizsba utazik, ahol Francois Hollande francia államfővel vitatják meg a vasárnapi görög népszavazás eredményét. Az eurócsúcs a tervek szerint kedden 18.00-kor kezdődik.

Az EB tiszteletben tartja a végeredményt

Rövid közleményt adott ki vasárnap este az Európai Bizottság a görögországi népszavazás eredményére reagálva, melyben a brüsszeli testület annyit tudat:

tudomásul veszi, és tiszteletben tartja a referendum kimenetelét.

Volt, akik az igenért tüntettek a referendum előtt Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A kommünikéből ezen túlmenően csak annyi derül ki, hogy Juncker még vasárnap este és hétfőn is egyeztet az euróövezet másik 18 tagállamának vezetőivel és az uniós intézmények vezetőivel egyaránt, hétfőn reggel konferenciabeszélgetést folytat az eurócsúcson elnöklő Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnökével, valamint Mario Draghival, az Európai Központi Bank vezetőjével, kedden pedig az Európai Parlamentben szólal majd fel.

Hatalmas örömünnep zajlik

Athén központjában több száz, a görög kormánnyal szimpatizáló ember kezdett ünnepelni, miután a részeredmények szerint a görög választók a vasárnapi népszavazáson nemet mondtak a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásra.

A nem szavazat támogatója Athénban, miután a részeredmények szerint a nemek győztek Forrás: MTI/EPA-ANA/Oresztisz Panajotu

Jelszavakat skandáltak, görög zászlókat lengettek, és "Nem" feliratú táblákat tartottak a magasba a parlament épülete előtti Szintagma téren.

Szamarasz beismerte kudarcát

Távozik pártja éléről Antonisz Szamarasz görög ellenzéki vezető, miután a görög pénzügyi mentőcsomagról rendezett népszavazáson a kormány álláspontjával megegyezően a "nem" szavazatok kerültek többségbe. Szamarasz és pártja, a konzervatív Új Demokrácia a népszavazás előtt a Görögország nemzetközi hitelezőivel való megállapodás támogatására buzdította a választókat.

Elsöprő lehet a nemek aránya

A szavazatok csaknem 90 százalékának összesítését követően a görögországi népszavazáson a választók 61,46 százaléka szavazott arra, hogy Görögország utasítsa el a hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban még számára elérhető összeghez.

A nem szavazat támogatói az athéni Szintagma téren Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A részeredmények értelmében a görög kormány akaratával egybehangzóan nemmel szavazott a többség a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket.

A jóslat bevált

A görög belügyminisztérium által vasárnap este 8 óra után közzétett első hivatalos eredmény-előrejelzés szerint a nemek 61 százalékos többséggel győzhetnek - írja a Guardian. Hozzáteszik: ez hatalmas diadalt jelentene a görög kormány számára, amely végig arra buzdította az embereket, hogy mondjanak nemet a hitelezők ajánlatára.

A részvételi arány több mint 55 százalék volt, jóval meghaladta a népszavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékot.

A nem szavazat támogatói az athéni Szintagma téren spontán ünneplésben törtek ki Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Az urnák zárása után közzétett telefonos közvélemény-kutatások nagyon szoros eredményt jósoltak. Az adatok arról tanúskodtak, hogy a görög kormány akaratával egybehangzóan valószínűleg nemmel szavazott a többség a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket.

Minimálisra becsülték a különbséget

Az urnazárás után közzétett napközbeni felmérések szerint valószínűleg elutasították a görög választók a nemzetközi hitelezők követelményeit. A GPO, a Metron Analysis és az MRB közvélemény-kutató intézetek által közzétett három felmérésből kiderül, az eredmények nagyon szorosak, de jelenleg úgy tűnik, a "nemmel" szavazók tábora vezet három százalékponttal.

Az Origo helyszíni tudósítójának jelentése szerint vasárnap este 7 körül a legtöbb helyen 50 százalék körüli a feldolgozottság. Ennek alapján csak néhány körzetben vezet az igen, döntően a nem áll jobban, van, ahol kicsivel, de jellemzően 10 százalékkal; sőt néhány körzetben egyenesen 20-30 százalékkal.

Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az Alpha görög magántelevízió úgy becsülte, a szavazók 49,5-50,5 százaléka szavazhatott nemmel, míg 45,5-50,5 százaléka igennel.

Az első hivatalos eredményeket két órával az urnazárás után, közép-európai idő szerint nyolc óra után teszi közzé a görög belügyminisztérium.

Pánikra semmi ok

Demetrios Efstathiou, az ICBC Standard Bank közgazdász-elemzője közleményében azt írja: a piacoknak nincs okuk pánikra. A dolgok jó oldala, hogy a népszavazás okozta kétség megszűnik, így most már egyszerűbbé válik a helyzetanalízis. A szakember annak alapján, hogy többekkel beszélt Athénban, akik nemmel voksoltak, úgy véli: az emberek nem voltak meggyőződve arról, hogy a referendum az euróról, a közös európai fizetőeszköz megtartásáról szól. Hangsúlyozza: a görögök egyértelműen Alekszisz Ciprasz kormányfő politikájának folytatása mellett döntöttek. A referendum után Ciprasz határozottabban érvelhet, és juthat megegyezésre tárgyalópartnereivel.

Több mint 40 százalék voksolt

Meghaladta a negyven százalékot a részvételi arány vasárnap kora délutánra, így már akkor lehetett tudni, hogy a referendum elérte az érvényességi küszöböt. Görögországban a népszavazások érvényességéhez a szavazásra jogosultak legalább negyven százalékának kellett leadnia a voksát. A mintegy 9,8 millió választásra jogosult közép-európai idő szerint reggel hat és este hat óra között járulhat a szavazóurnákhoz. Az első eredmények este nyolc óra körül várhatóak.

Az Origo tudósítója szerint Athén belvárosában vasárnap kora délután nyugalom van, több a turista néhol, mint a görög, különösebb rendőri készültség nincs.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kitölti szavazólapját a népszavazáson Forrás: MTI/EPA-DPA/Kay Nietfeld

Szavazott a köztársasági elnök

Leadta már a szavazatát Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök, és azt hangoztatta, hogy a választás eredményétől függetlenül "holnap" egységes Görögországban kell élniük az embereknek.

Csend és nyugalom

Az Origo Athénban tartózkodó tudósítója szerint csend, rend és nyugalom van a görög fővárosban. Az utcák kihaltak, alig van forgalom, még egy budapesti vasárnaphoz képest is nagy a csend. A boltokban, éttermekben, kávézókban alig vannak emberek, igaz, tegnap sem volt nagy tömeg. Közép-európai idő szerint este 6-kor zárnak a szavazóhelyiségek. Egyelőre semmiféle politikai rendezvényt nem jelentettek be estére. Fokasz Nikosz szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának tanára szerint nem lehet a reggeli alacsony részvételből bármilyen következtetést levonni az estére vonatkozóan.

A Ciprasz-átverés

Délelőtt leszavazott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök. Újságírók hada várta Athén egyik külvárosi részének iskolájánál, a görög kormányfő azonban mindenkit átverve nem a várt, hanem pont az ellenkező irányból érkezett. A teljes görög és a fél európai sajtót vezette így meg, majd a voksolás után elviharzott. A jelenetről itt olvashatja az Origo helyszíni tudósítását.

Ciprasz görög miniszterelnök elhagyja a szavazóhelyiséget, ahol leadta voksát a népszavazáson Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Olaszok is jöttek

Beppe Grillo, a jobbközép 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére és Nichi Vendola, a szintén ellenzéki Baloldal Környezet Szabadság (Sel) vezetője is Athénba utazott a vasárnapi népszavazásra, hogy így fejezze ki szolidaritását a görög kormány és nép iránt.

Szoros eredmény várható

A legutóbb, pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint a megkérdezettek 44,8 százaléka szavazott volna igennel, és 43,4 százalékuk nemmel, ha aznap lett volna a szavazás. A határozatlanok aránya 11,8 százalék. A felmérésben részt vevők 74 százaléka azt mondta: szeretné, ha Görögország bent maradna az eurózónában, 15 százalék pedig azt, hogy nem, mert nemzeti valutát akar. Ebben a tekintetben a bizonytalanok aránya 11 százalék.

Svájcból érkezhet a mentőöv

A görög kormány megállapodást akar kötni Svájccal, hogy hozzájusson a svájci bankszámlákon illegálisan elhelyezett görög pénzek egy részéhez - közölte a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. A görög javaslat szerint amnesztiát kapnak a tőkéjüket illegálisan Svájcba menekítő görög állampolgárok, de cserébe az elrejtett jövedelmük 21 százalékát be kell fizetniük az államkincstárba. Különböző becslések keringenek a Svájcban elrejtett görög tőke nagyságáról, 2 milliárdtól 200 milliárd euróig terjedő összegről beszélnek.

Órái vannak hátra az egyik nagybanknak

A négy nagy görög bank közül az egyik már majdnem kifogyott a pénzből, tudta meg pénzügyminisztériumi forrásoktól a Daily Telegraph munkatársa. A másik három nagy bank biztosan ki tudja húzni a hétvégét. A görög kormány korábban azt nyilatkozta, a bankok kedden újra ki fognak nyitni, de ez valószínűtlen, hacsak nem kapnak pénzt az Európai Központi Banktól. Ahogy korábban az Origo megírta, a görögök jelenleg napi maximum 60 eurót vehetnek ki a bankautomatákból. Ez igazából inkább csak 50, mert a legtöbb helyen csak 50-es és 20-as címletekkel töltik a gépeket, főleg 50-esekkel.

Ha több segítség kell, akkor többet adunk

„Ha több segítségre van szükség, akkor több segítséget fogunk adni. Megtaláljuk a szükséges eszközöket" – mondta Benoit Coeure, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja egy dél-franciaországi gazdasági konferencián. A görög médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a görög jegybank azt kéri az EKB-tól, hogy még ma este emelje meg a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási keretet, vagyis adjon több pénzt.

Igen vagy nem? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Új pénz jöhet

Ha a görögök nemmel szavaznak a mai voksoláson, akkor új valutát kell bevezetniük, mert az euró nem lesz számukra elérhető fizetőeszköz, mondta Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke vasárnap reggel a német rádió műsorában. „Ha egy ország új valutát vezet be, azzal elhagyja az euróövezetet. Ez ad nekem reményt arra, hogy a görög emberek ma nem fognak nemmel szavazni” – tette hozzá.

Mi a kérdés?

A szavazásra bocsátott kérdés értelmezésének furcsaságairól és a válaszok hatásának különböző megítéléséről itt írtunk.

A görög technológiai szektor is megérzi a kormány szigorító lépéseit. A külföldre utalható összegek korlátozása miatt bajba kerültek a más ország szervereit használó cégek. Erről itt írtunk részletesen.

Van, aki itthon nemre buzdít

Itthon a 4K! görög OXI, vagyis NEM feliratokat rakott ki az Európa Bizottság hivatalos magyarországi képviseletére, a budapesti Millenáris park oldalában található Európa Pontra. Mint a 4K! közleményéből kiderül: a párt és az Európai Baloldal szolidaritást vállal a hatévnyi kilátástalan megszorítást nyögő görög néppel.

OXI-feliratok az oszlopokon Forrás: 4K!

Cikkünk folyamatosan frissül.