Vörös zászlóerdővel tüntettek a kommunista fiatalok

Athén Görögország Görög Kommunista Párt(KKE) tüntetése a Szitagma téren.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.02.
Athén Görögország Görög Kommunista Párt(KKE) tüntetése a Szitagma téren. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.02.
Vágólapra másolva!
Nagyon jól szervezett, de békés tüntetést tartott Athénban a Szintagma téren a Kommunista Párt, a tömeg főleg fiatalokból állt. Elnökük a görögöket arra biztatta, a vasárnapi népszavazáson két nemmel szavazzanak. Pár utcával arrébb a volt miniszterelnök, Jórgosz Papandréu beszélt sokkal idősebb közönségének, akiktől a Mátrix Újratöltve című film egyik betétzenéjével búcsúzott.
Vágólapra másolva!

„A választásokon a Szirizára szavaztam, de most a Kommunista Pártot támogatom. A Sziriza elárult minket, hazudtak, amikor azt ígérték, ők mások lesznek" – mondta a fiatal lány, aki a Szintagma térhez közeli egyik utcában várt néhányszázad magával, hogy a párt vörös zászlaját lengetve a térre vonulhasson a demonstrációra. A Kommunista Pártba a barátja vitte be, aki párttag, pontosabban az ifjúsági tagozat tagja.

Csoportokban vonultak a térre

A Kommunista Párt nagyon jól szervezett tüntetést tartott csütörtök este a Szintagma téren. Aktivistáik és támogatóik több csoportban gyülekeztek közeli utcákban, majd különböző irányokból vonultak be a térre, zászlókat lengetve.

Szervezett tiltakozás Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Többször használatos zászlók

Már a zászlók kiosztása is fegyelmezetten zajlott, a demonstráció végén pedig szépen összeszedték őket és berakták egy kisbuszba, hogy a következő alkalommal is hasznukat vehessék, ahogy korábbi demonstrációikon.

Katasztrófaturisták szelfibottal

A Szintagma téren körülbelül 10 ezer ember gyűlt össze este 8 órára, amikor Dimitrisz Kocumpász, a párt főtitkára (majdnem percre pontosan, ami politikai rendezvényen ritka) elkezdte beszédét. A tömegben főleg a párt szimpatizánsait lehetett látni, de voltak szép számmal érdeklődő görögök és turisták, akik jórészt távolabbról, a parlamenthez vezető lépcső tetejéről fotózták az eseményt. De volt például olyan hármas csoport, akik beálltak a legelős sor elé, ott pózoltak szelfibotra tűzött iPhone-juknak.

Sok volt a fiatal Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A fiatalok kommunisták lettek

A tömegből egyvalakik hiányoztak nagyon: a középkorú emberek. 30 és 60 közöttit csak elvétve lehetett látni. Volt néhány idős, talán minden tízedik ember, a legtöbben viszont a húsz körüli korosztályból kerültek ki, azok közül, akik már a 2009-es válság óta, Görögország permanens gazdasági és pénzügyi válságában váltak politikailag aktívvá.

Megafonokkal diktálták a tempót

A demonstráció nem csak a zászlók és a hatásos bevonulás miatt volt szervezett. A tömegben szabályos közönként megafonnal felszerelt aktivisták voltak elszórva, akiknél ott volt leírva a főtitkár beszéde, a meghatározott részeknél a megafonokkal skandálták elő a tömegnek a jelszavakat, az embereknek csak visszhangozni kellett, amit meg is tettek.

Mindenkivel szemben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mindenkivel szemben állnak

Dimitrisz Kocumpász főtitkár, aki már az 1970-es évek óta tagja a görög kommunista mozgalomnak, végig lendületes, épp nem túl hosszú beszédet tartott. A Kommunista Párt mindenkit arra biztat, hogy a vasárnapi népszavazáson két nemmel (tehát érvénytelenül) voksoljon. A párt szemben áll a kormánypártokkal, a hitelezők alkotta trojkával, és tulajdonképpen az egész világgal: marxista-leninista kommunizmust akarnak építeni Görögországban. Jelenleg a parlamentben 15 képviselőjük van a 300-ból.

Dimitrisz Kocumpász Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A téren nem volt rendőr

A Szintagma téren egyébként nem lehetett rendőrt látni, a környező utcákat viszont pajzsos, gázmaszkos rohamrendőrök zárták le. A kommunisták demonstrációja békésen zárult, a zászlókat összeszedték, a tömeg egy része szinte azonnal elvonult, a maradék csoportokra szakadva maradt beszélgetni.

Reloaded Forrás: Dudás Szabolcs - Origo

Papandréu újratöltve

A Szintagmától nem messze egy kisebb téren Dimitrisz Kocumpásszal egyidőben, de valamivel tovább egy másik politikus is beszédet mondott: Jórgosz Papandréu, a Demokratikus Szocialisták Mozgalmának elnöke. Papandréu, ahogy már apja és nagyapja előtte volt Görögország miniszterelnöke, 2009 és 2011 között, akkor még a Pánhellén Szocialista Mozgalom színeiben.

Papandréu színpada előtt megtaláltuk azokat a középkorú és idős görögöket, akiket a Kommunista Párt demonstrációjáról hiányoltunk. És bár a tömeg átlagéletkora 40-50 körül lehetett, a volt miniszterelnök beszéde után a Mátrix Újratöltve film egyik betétzenéjére (Rob Dougan Chateau-jára) oszlottak szét az emberek.