Nagykövetséget nyit egymás országaiban Kuba és az Egyesült Államok

US President Barack Obama (R) shakes hands with Cuba's President Raul Castro (L) on the sidelines of the Summit of the Americas at the ATLAPA Convention Center on April 11, 2015 in Panama City. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Kölcsönösen nagykövetséget nyit egymás országaiban Kuba és az Egyesült Államok július 20-án vagy azután - jelentette be szerdán a kubai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!
Barack Obama és Raul Castro idén áprilisban Panama Cityben Forrás: AFP/Mandel Ngan

A közlés előzményeként az Egyesült Államok vezető havannai diplomatája átnyújtotta az ideiglenes kubai külügyminiszternek, Marcelino Medinának Barack Obama amerikai elnök Raul Castro kubai államfőnek címzett levelét. Az üzenetben a két ország diplomáciai kapcsolatának fél évszázados megszakítás utáni újrafelvételéről van szó.

Titkos tárgyalások folyománya

A hajdani két hidegháborús ellenség 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot. Az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették - egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat.