Gripenekkel incselkedett az orosz légierő

Egy holland F16-os infracsapdákat szór egy szlovákiai légibemutatón
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az orosz vadászgépek megszegik a normális viselkedési szabályokat, amikor Gotland szigeténél a svéd pilótákat provokálják – mondta Sverker Göransson, a svéd légierő főparancsnoka.
Vágólapra másolva!

Az orosz vadászgépek pilótái egyre agresszívebben viselkednek Észak-Európában. Többször előfordult már, hogy orosz gépek veszélyesen közel repültek az éppen járőröző svéd gépekhez, és infracsapdákat szórtak rájuk. Ez olyan provokáció, ami nem minősíthető támadásnak vagy támadási kísérletnek, de semmiképp sem elfogadott magatartás.

Göransson szerint a svéd gépeknek többször meg kellett bontaniuk a repülőalakzatot, szinte a szárnyaikon pattogtak az infracsapdák. Kizártnak tartja, hogy az orosz pilóták saját hatáskörben döntöttek volna egy ilyen lépésről, minden bizonnyal felsőbb engedéllyel vagy inkább utasításra cselekedhettek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Joe Klamar

Az infracsapdákat, mint a repülők önvédelmi eszközét, arra találták ki, hogy megzavarják velük a vadászgépet megtámadó levegő-levegő rakétákat, és ezzel elkerüljék a becsapódást. Önmagukban az infracsapdák nem veszélyesek, hiszen csak néhány másodpercig égnek magas hőmérsékleten, és lövedék nincs bennük.

A Balti-tengerben található Gotland-sziget Svédország és Lettország között, Oroszországtól viszonylag távol van.