A turisták félnek Görögországtól

Görögország , Paralia üdülőfalu központjában.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.01.
Gorogország , Paralia üdülőfalu központjában. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.01.
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, hatással van-e a turizmusra Görögországban a pénzügyi válság, mert még csak most kezdődik a szezon. Mindenesetre van olyan turista, aki félve érkezett az országba, de aztán kellemesen csalódott.
Vágólapra másolva!

"Törökországba indultunk, de közbejött valami, csak idáig jutottunk" – mesélte az a szerb nő, akivel Paralia üdülővárosában találkoztunk. Férjével és kisfiával sétált a tengerparton, amikor megszólítottuk. "Amikor elindultunk otthonról, féltünk Görögországtól, azt hallottuk, nincs benzin, a boltokban nincs élelmiszer. De útközben láttuk, hogy minden rendben, úgyhogy megálltunk itt, ha már Törökország nem jött össze."

Van román eladó

Az úszógumikat, vízipisztolyokat és strandlabdákat árusító stand akár a Balaton partján is állhatott volna, leszámítva a görög tulajdonost.

A magyar turistákra is gondolnak a feliratok készítésekor Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A görög férfi nem tudta megmondani, hatással van-e a pénzügyi válság a turizmusra. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy nem beszélt angolul. Szerencsére a román fiatalember, aki kisegítőként dolgozott mellette, fordított neki, így ez az akadály elhárult. A másik ok, hogy

a szezon még csak most kezdődik, néhány hétnek el kell telnie, amíg kiderül, kevesebben utaznak-e Görögországba, mint tavaly,

mondta a görög férfi román alkalmazottja tolmácsolásában.

Van magyar sepregető

Nagyjából ugyanezt tudtuk meg attól a huszonéves magyar fiútól, aki a partra sodort algát szedegette össze a napágyak alól.

Turistákra vár az üdülőfalu, még nem tudni, milyen lesz a szezon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szerinte sok a turista, főleg magyarok, szerbek, bolgárok jönnek, de ennyire a szezon elején még nem látszik, milyen lesz a forgalom. Ráadásul ő most idén dolgozik először Görögországban, nincs összehasonlítási alapja, hárította el további kérdéseinket.

Működik a multikulti

Paralia egyébként igazi multikulti hely, vannak itt görögök, magyarok, szerbek, bolgárok, sőt bosnyákok, és nagyon-nagyon sok kóbor kutya.

A magyar jelenlét különösen erős a part menti étteremsoron, ott található ugyanis Józsi magyar étterme,

ahol a girosz mellett igazi magyar gulyást is lehet kapni. Józsival sajnos nem sikerült beszélnünk, mert még nyitás előtt jártunk arra, tippeltünk, hogy az étterem előtt álló magyar rendszámos fekete Mercedes az övé, ha igazunk volt, nem lehetett messze ő sem.

Józsi paraliai éttermében jól megfér egymással a girosz és a magyar gulyás Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az áruk neve még a sarki pékségben is több nyelven van kiírva, gyakorlatilag minden kelet- és közép-európai ország lakóira gondoltak a helyi görögök.

Halmokban áll a szemét

Az üdülőtelepülés a központját és a part menti sávot leszámítva egyébként nem valami rendezett. Az utak pocsékak, rengeteg a félbehagyott épület (ahogy mindenhol Görögországban).

A 2009 óta tartó gazdasági válság előtt elkezdett szállodaépület azóta is gazdát keres Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kóbor kutyákat már említettük, néhol falkákban járnak. Van, ahol hatalmas halmokban áll a szemét. Mindettől eltekintve Paralia szép hely, bár nem olyan szép, mint Siófok, amire amúgy eléggé hasonlít. viszont közelebb van a tengerhez.