Az Origo tudósítói nem találtak nyitott bankfiókot Athénban

A nap képei
Athén, 2015. július 1. Nyugdíjasok sorszámért tülekednek egy athéni bankfiók bejárata előtt 2015. július 1-jén. A görög kormány elrendelte mintegy ezer bankfiók kinyitását az országban, hogy a bankkártyával jellemzően nem rendelkező nyugdíjasok legfeljebb 120 eurót felvehessenek a nyugdíjukból. Görögországban egyébként július 6-ig kötelezően zárva tartanak a bankok a görög adósságválság miatt. (MTI/AP/Daniel Ochoa de Olza)
Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok miatt a görög kormány lazít a bankzárlaton, mert sokuknak nincs kártyája. Napi 120 eurót vehetnek ki számlájukról. 
Vágólapra másolva!

Athén belvárosában láthatóan senki sem hallott arról, hogy a közlekedésnek lennének szabályai. Rengeteg az autó, rengeteg a motoros, rengeteg a gyalogos. Egyvalamit azonban hiába kerestünk: nyitva tartó bankfiókot.

Lazul a bankzárlat

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs ilyen Görögországban: a görög kormány bejelentette, hogy körülbelül ezer bankfiók kinyithat országszerte a hét maradék három napjára, írja a Reuters.

A nyugdíjasok miatt

Az indoklás szerint erre elsősorban a nyugdíjasok miatt van szükség. Sok idős embernek ugyanis nincs bankkártyája, és mivel hétfő óta a bankok nincsenek nyitva, csak az automaták üzemelnek, ők

nem tudtak hozzáférni a nyugdíjukhoz.

A nyugdíjasok tülekedtek, hogy sorszámot kaphassanak a bankfiókoknál Forrás: MTI/AP/Daniel Ochoa De Olza

A nyugdíjasokra más pénzfelvételi limit vonatkozik, mint mindenki másra: ők

napi 120 eurót vehetnek ki.

Semmi pánik

Bankpánik vagy akár különösebben hosszabb sorok a bankautomatáknál egyébként ahogy Szalonikiben, úgy Athénban sincsenek. Az athéniak nyugodtak, senki sem tűnik idegesnek vagy feszültnek: a sok dudálás nem a pénzügyi válságnak, hanem a közlekedési szabályok ignorálásának lehet egyenes következménye.