Ukrajnának nem kell tovább az orosz gáz

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Ukrajna bejelentette kedd este, hogy július 1-jétől nem vásárol földgázt Oroszországtól, mert az illetékeseknek nem sikerült egyezségre jutniuk a fizetendő árról. A két ország energiaügyi minisztere Bécsben tárgyalt erről egymással.
Vágólapra másolva!

Az ukrán bejelentést megerősítették Moszkvában is. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter kijelentette:

politikai döntés volt Ukrajna részéről,

hogy a Naftohaz ukrán energetikai vállalat július 1-jétől nem vásárol földgázt az orosz Gazpromtól.

Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Oroszország előzőleg azt javasolta, hogy Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónapihoz hasonló árat fizessen a földgázért. Ez Moszkva szerint nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

Európa nincs bajban

Az ukrán Naftohaz egy közleményben megerősítette, hogy Ukrajna folytatja az orosz földgáz továbbítását az európai fogyasztók számára.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát,

és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.