Nem tetszett a terv, Kim Dzsongun kivégeztette az építészt

KIM Dzsong Un; Ri Szol Dzsu egész alakos fotó FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus felesége SZEMÉLY Phenjan, 2015. június 25.
A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által 2015. június 25-én közreadott dátummegjelölés né
Phenjan, 2015. június 25. A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által 2015. június 25-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőről, a Koreai Munkapárt első titkára (k) és felesége, Ri Szol Dzsu megtekinti a phenjani repülőtér új terminálját. (MTI/EPA/Rodong Sinmun)
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai sajtó napokig magasztalta az új phenjani repülőteret, amelyet Kim Dzsongun is meglátogatott a felesége kíséretében. Csak arról nem tett említést senki, hogy tavaly valószínűleg kivégezték az építészt, aki az első terveket készítette.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai állami hírügynökség 30 fotót közölt csütörtökön Kim Dzsongun és felesége repülőtéri látogatásáról. A kétszintes, üvegfalú épület, amelyben többek között ékszerbolt, gyógyszertár, kávézó és egy csokoládé-szökőkút is található, a remények szerint külföldi turistákat csalogat majd az országba.

A repülőteret a tervek szerint július 1-jén nyitják meg, és a Los Angeles Times beszámolója szerint csak néhány légitársaság – így az észak-koreai Air Koryo és az Air China – használhatja, vendégeket pedig elsősorban Kínából és Oroszországból várnak.

Kim Dzsongun a felesége társaságában járta végig a phenjani repülőtér új terminálját Forrás: MTI/EPA/YONHAP/Rodong Sinmun/Rodong Sinmun

Eltűnt az építész

A sajtófotókról azonban feltűnően hiányzik valaki: Ma Voncsun, a legnagyobb kormányberuházások főépítésze, aki eredetileg a repülőteret is tervezte, és a Nemzetvédelmi Bizottságnak is tagja volt.

Az építész tavaly szőrén-szálán eltűnt, a hírek szerint öt másik magas rangú kormányzati illetékessel együtt novemberben kivégezték – emlékeztetett az International Business Times.

Az ázsiai eseményeket figyelő Diplomat úgy tudja, hogy korrupció volt ellene a vád, valamint az, hogy nem követte a parancsokat.

Nem tetszett a főnöknek

Biztosan csak annyit tudni, hogy Ma eltűnésével egy időben jelentette az nknews.com, hogy a repülőtér építését felfüggesztették, mert Kim Dzsongun elégedetlen volt a tervekkel.

Kim szerint a tervek nem tükrözték kellőképpen a párt elképzelését az építészet esztétikáját illetően, márpedig a repülőtér új épületének „(Észak-)Korea szimbólumává, az ország arcává, Phenjan kapujává kell válnia”.

Továbbá az sem világos, hogy honnan vették a pénzt az új repülőtér felépítéséhez.