Vágólapra másolva!
A török rendőrség gumilövedékeket, könnygázt és vízágyút vetett be vasárnap az Isztambul központjában rendezett melegfelvonulás feloszlatására – jelentette a Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítója.
Vágólapra másolva!

A beszámolók szerint a felvonulók a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim tér közelében gyülekeztek, amikor a rendfenntartók gumilövedékkel kezdték lőni a több ezer fős tömeget.

A homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni rendezvény résztvevői a Recep Tayyip Erdogan török elnök „fasiszta rezsimjét” elítélő szlogeneket skandáltak. A szervezők közleménye szerint „Isztambul kormányzója azzal az ürüggyel tiltotta be a felvonulást, hogy annak időpontja a ramadánra (a muzulmán böjti hónapra) esik”.

Szélsőjobboldali és iszlamista civilek egy csoportja a közelben rátámadt a felvonulásról tudósító újságírókra,

akik közül többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, köztük az AFP francia hírszolgálat egyik fotósa is.

Törökországban tizenharmadik alkalommal próbáltak felvonulni a homoszexuálisok Forrás: AFP/Ozan Kose

A rendezvényen a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt több képviselője is jelen volt, néhányuk megpróbált tárgyalni a biztonsági erőkkel, egyikük pedig felmászott egy rendőrségi járműre. Egyszerűen csak fel szeretnénk vonulni.

Éveken keresztül békében vonulhattunk,

nincsenek nálunk sem kövek, sem fegyverek, csak fel akarunk vonulni” – mondta egy demonstráló.

Többen megsérültek az oszlatásban Forrás: AFP/Ozan Kose

Törökországban tizenharmadik alkalommal próbálták megtartani a parádét, amelyet eddig sokan a muszlim világ legnagyobb melegfelvonulásaként tartottak számon.

Az eddigiekben mindig komolyabb rendbontás nélkül zajlott a rendezvény.

A hatóságok a ramadánra hivatkoztak Forrás: AFP/Ozan Kose

Miközben Törökország a világ egyetlen olyan muzulmán országa, amelyben nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, a melegellenesség továbbra is széles körben elterjedt, különösen vidéken. Ennek ellenére több ismert ember és közéleti személyiség elítélte a történteket. „Nincs helye a demokráciában annak, hogy olyanokra támadjanak, akik a szerelemért vonulnak fel. Ez gyalázat” – írta Twitter-üzenetben Erdem Yener török humorista.

Történelmi döntés

Mint arról az Origo is beszámolt, alkotmányellenesnek minősítette az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az azonos neműek házasságának tilalmát. A testület szoros szavazás, 5-4 arányban hozta meg történelmi jelentőségű döntését.