Ez történt a Szent Anna-tóban holtan talált fiúval

Búvárok keresik a székelyföldi Szent Anna-tóban annak a magyarországi fiúnak holttestét, aki előző nap vesztette életét a hideg vízben. A holttest a parttól mintegy 10-15 méterre került elő a tó fenekéről, 180 centiméter mélységű vízből. A Pest megyei Als
Búvárok keresik a székelyföldi Szent Anna-tóban annak a magyarországi fiúnak holttestét, aki előző nap vesztette életét a hideg vízben. A holttest a parttól mintegy 10-15 méterre került elő a tó fenekéről, 180 centiméter mélységű vízből. A Pest megyei Alsónémediből származó 14 éves fiú egy 36 tagú diákcsoport tagjaként a felügyelők engedélyével ment a vízbe. Délután vihar közeledett, ezért a felügyelők kiszólították a gyermekeket a tóból. Ekkor vették észre, hogy az egyik fiú hiányzik. Csak a parton hagyott ruháit találták meg http://www.origo.hu/nagyvilag/20150604-holtan-talaltak-a-szent-anna-tonal-eltunt-magyar-fiut.html
Vágólapra másolva!
Megfulladt az a 14 éves fiú, akinek a holttestét egy hete találták meg a Szent Anna-tóban. Egy Facebook-bejegyzés szerint a kiránduláson részt vevő felügyelő tanárok továbbra is bejárnak tanítani az alsónémedi iskolába.
Vágólapra másolva!

A törvényszéki orvos megállította, hogy a fiú tüdejébe nagy mennyiségű víz került, ami a légzés és a szív leállását, fulladásos halált okozott. Az alsónémedi diákot a vízben látták utoljára társai, holttestét másnap találták meg a búvárok a Szent Anna-tóban.

Búvárok keresik a székelyföldi Szent Anna-tóban eltűnt fiút Forrás: MTI/Veres Nándor

A Hargita megyei rendőrség szóvivője azt mondta az Új Magyar Szó Online-nak, hogy az ügyben úgynevezett „in rem” vizsgálatot folytat a csíkszeredai ügyészség. Arra keresik a választ, hogy felmerül-e bűncselekmény, ez esetben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja.

Ha igen, akkor megállapítják a magyarországi diákcsoportot kísérő pedagógusok esetleges büntetőjogi felelősségét, és az ügyészség bűnvádi eljárást indíthat a gyanúsítottak ellen.

– tette hozzá Gheorghe Filip.

A lap úgy tudja, az esetleges bűnvádi eljárást a román törvények szerint folytatnák le az ügyészek. Ha pedig megtörténik a vádemelés, és elmarasztaló jogerős ítélet is születik az ügyben, akkor a román hatóságok európai elfogatóparancsot adnak ki az elítélt magyar állampolgár vagy állampolgárok ellen.

A Facebookon egy alsónémedi diák azt írja, „Én testvér vagyok, nem szülő. De anya mellett voltam, és senkinek sem kívánom azt a ridegrázós egy órát. "Luca leírja, hogy húga is részt vett az erdélyi kiránduláson. Édesanyja mellett volt akkor is, amikor testvére kétségbeesetten, zokogva telefonált, több száz kilométerre otthonától, hogy a kiránduláson a Szent Anna-tóban eltűnt egy fiú. Luca felsorolja azokat az eseményeket, amiket testvére elmesélt, hogy a tragédia után órákig nem engedték a gyerekeket telefonálni, hogy elvették telefonjaikat. Hogy kalandparkozás után fürdeni vitték a csoportot, ami nem is szerepelt a programban. Hogy órákig nem mondhatta meg a húga, hogy hol van és mi történt vele. Hogy az elhunyt gyermek családjából a nővérét értesítették először. Luca azt írja, „Nem az a minimum, hogy felemelik a telefont? Inkább szülők és hatóságok előtti, meghazudtoló magatartásra ösztönzik a sokkolt gyermekeket? Bűntudat emészti őket, felügyelői mulasztás miatt. Egy verzióban vázolták a gyermekeknek, hogy valójában az elhunyt kisfiú maga tehet arról, hogy így járt. Azt is sugallták, hogy a diáktársai tehetnek róla, akik nem figyeltek rá"- írja Luca. Végül a friss bejegyzésében az írja, „Eltelt egy hét. A felügyelő pedagógusok továbbra is bejárnak az iskolába tanítani."

Csoportos kirándulás volt

A tini szerda délután egy 36 fős csoporttal és kilenc felnőttel érkezett a Szent Anna-tóhoz. A csoport egy része úszni ment, de a közelgő vihar miatt kijöttek a vízből.

Alsónémedi gyászol

A 14 éves diák nem a Határtalanul program keretében vett részt az erdélyi kiránduláson – közölte az Origóval az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A történtekkel kapcsolatban akkor merülhet fel az iskola felelőssége, ha a baleset idején a tanuló az iskola felügyelete alatt állt – írta az Emmi.

Alsónémediben a tanárok és a diákok gyertyát gyújtottak az elhunyt diákért Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alsónémedi iskola diákjai és tanárai is megrendültek a tragédia hallatán. Az iskola vezetése azt mondta az Origónak, a halott diákért az iskola előtt mécsest gyújtottak.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt írta az Origónak, az alsónémedi diák május 31. és június 5. között szervezett kiránduláson a Nagyajtán lévő testvériskola meghívására érkezett Erdélybe.