Nem akar kormányt buktatni az ellenzék?

Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes
Gödöllő, 2014. június 28. Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében tizedik alkalommal megrendezett Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában 2014. június 28-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem tudja támogatni a liberális ellenzék bizalmatlansági indítványát, ha az csak a levélben való voksolás ügyét kéri számon a szociáldemokrata Ponta-kormányon – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton a Szövetségi Képviselők Tanácsa marosvásárhelyi ülésén.
Vágólapra másolva!

Kelemen kifejtette: sok mindenért lehet bírálni a bukaresti kormányt, de nem a választási reformért, amely a parlamentre tartozik. Mint mondta: a körvonalazódó tervezet – jobb szervezéssel – lehetővé teszi, hogy minden, külföldön élő voksolni óhajtó román állampolgár személyesen leadhassa szavazatát.

Kelemen Hunor így nem támogatja a bizalmatlansági indítványt Forrás: MTI/Soós Lajos

Hozzátette: az RMDSZ ellenzéki erőként azt sem teheti meg, hogy a bizalmatlansági indítvány ellen voksol. Kelemen Hunor kimondatlanul ugyan, de azt vetítette előre, hogy a magyar frakció tartózkodni fog, amennyiben a kormánybuktató indítvány nem egészül ki olyan témákkal, amelyeket az RMDSZ szerint is számon kell kérni a kormányon.

„Ez nem igaz”

Úgy vélte: a kisebbségpolitikáról az érintettek – köztük a legnagyobb közösség, a magyarság – képviselőinek véleményét kellene kikérni, de Bukarest erre nem kíváncsi. Kelemen Hunor nehezményezte, hogy a román külügyminisztérium a kisebbségek nélkül rendezett konferenciát a kisebbségi keretegyezményrőlKolozsváron.

„Miközben díszdoktori címmel meghajítják a Velencei Bizottság elnökét, egymás között lakkozzák az elmúlt 20 esztendőt, és azt mondják, hogy Románia modellértékű megoldás mára a kisebbségek ügyében. Ez nem igaz!” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Washingtonba utazik Kelemen, hogy megnyugtassa az amerikai politikai köröket Forrás:Wikipedia

Közölte: jövő héten Washingtonba utazik, ahol azt akarja megértetni tárgyalópartnereivel, hogy az 1,3 milliós erdélyi magyar közösség céljai elfogadhatóak, nem jelentenek stabilitási kockázatot, fenyegetést a térség biztonságára.