Kétezren haltak meg az indiai forróságban

Újdelhi, 2015. május 29.
A hőség elől a háztetőre menekült család alszik Újdelhiben 2015. május 29-én. India déli részén az előző napokban néhol közel 50 fokos hőség tombolt, több mint ezer ember esett áldozatul az elviselhetetlen hőhullámnak. (MTI/AP/Tsz
Újdelhi, 2015. május 29. A hőség elől a háztetőre menekült család alszik Újdelhiben 2015. május 29-én. India déli részén az előző napokban néhol közel 50 fokos hőség tombolt, több mint ezer ember esett áldozatul az elviselhetetlen hőhullámnak. (MTI/AP/Tszering Topgjal)
Vágólapra másolva!
 Túllépte a kétezret az Indiában hetek óta tomboló hőséghullám halálos áldozatainak száma. 
Vágólapra másolva!

Az indiai meteorológiai hivatal közlése szerint szombaton záporesők és zivatarok enyhítettek valamelyest a két hete tartó rendkívüli kánikulán, a hőmérő higanyszála azonban így sem ereszkedett 40-45 Celsius-fok alá, és a hőség a szakemberek szerint még legalább egy napig kitart.

Forrás: MTI/AP/Tszering Topgjal

Indiában évről évre sokan esnek áldozatul a hőségnek - különösen a legszegényebbek közül. Az ideit felülmúló, gyilkos hőhullám azonban csak 1998-ban tombolt, amikor 2451 halálos áldozata volt a kánikulának a természeti katasztrófákat nyilvántartó nemzetközi EM-DAT adatbázis szerint.

Forrás: MTI/AP/Szaurabh Dasz

Jelenleg továbbra is a délkeleti Ándra Prades és Telagana szövetségi államokban a legsúlyosabb a helyzet, a két szomszédos államban 1979 áldozatot szedett már a forró idő. További 17 ember a keleti Orisszában és kilenc további államban halt bele a hőségbe.

Forrás: MTI/AP/Mahesh Kumar A

Ándra Pradesben és Teleganában a kormányzat kiterjedt ismeretterjesztő kampánnyal igyekezett a leginkább veszélyeztetettek figyelmét felhívni a hőséggel szembeni védekezés fogásaira. Az esők hozta szombati enyhülés nyomán az Ándra Prades-i kataszrófa-elhárítási hatóságok egyik illetékese, J.V. Subbarao derűlátóan nyilatkozott, reményét fejezve ki, hogy a következő napokban csökkenni fog a hőség okozta halálozások száma.

Forrás: MTI/AP/Tsering Topgyal

Az előrejelzések szerint a jövő héten már elérik India déli részét a monszunesők, fokozatosan előretörve észak felé. A csapadékos monszunévszak szeptember végéig tart.