Obama folytatná a megfigyelést

Lake Area Technical Institute US President Barack Obama speaks during a commencement ceremony at Lake Area Technical Institute in Watertown, South Dakota on May 8, 2015. South Dakota is the last of the 50 states Obama has visited as President. AFP PHOTO/B
Elnök úr, vigyázzon magára!
Vágólapra másolva!
Felszólította Barack Obama amerikai elnök a szenátusi többség elnökét és a testület több tagját, hogy tegyenek meg mindent a hírszerző szolgálatok adatgyűjtési tevékenységének alapot adó jogszabály hatályának meghosszabbításáért.
Vágólapra másolva!

A telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául is használt, úgynevezett Patriot-törvény érintett cikkének hatálya június 1-jén lejár, és a kongresszusnak még ezen a hétvégén döntenie kellene a meghosszabbításról.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője összehívta a testület ülését vasárnapra, de egyelőre nem tűnik biztosnak, hogy a várt jóváhagyás megszületik.

Obama szerint fontos eszközt veszítenének Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Kemény bírálat

A törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben, de a párton belül nem sikerült dűlőre jutni arról, hogy mi legyen a megoldás a törvény lejáró hatályú rendelkezésével kapcsolatban.

Az említett cikkely feltétel nélküli továbbéltetését ráadásul a demokrata szenátorok sem kívánják jóváhagyni addig, amíg ki nem derül, hogyan fogják átalakítani a sokat bírált adatgyűjtési programot.

Megfigyelik a telefonokat és e-maileket Forrás: AFP

Obama azt mondta, hogy amennyiben a hosszabbításról nem születik döntés, az amerikai hatóságok egy fontos eszközt veszítenek el a feltételezett terroristák utáni nyomozásra.

Az elnök értésre adta, hogy a szenátust fogja felelősnek tartani, ha a hosszabbítás elmaradása miatt egyes felderítési kísérletek kudarcba fulladnak.

Snowden buktatta le

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Patriot-törvényre hivatkozó tömeges adatgyűjtési gyakorlatát tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa,

Edward Snowden borította ki a bilit Forrás: citizenfourfilm.com

, aki Moszkvába szökött.

Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság ráadásul nemrég arra a megállapításra jutott, hogy a kormányzat álláspontjával szemben a jogszabály nem hatalmazza fel a jelhírszerzésre szakosodott ügynökséget a metaadatgyűjtésre, ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására.