Meghétszereződött az ukrán elnök vagyona egy év alatt

This handout picture taken and released by the Presidential press-service shows Ukrainian President Petro Poroshenko speaking to deputies of the platform during the  parliamentary session in Kiev on February 10, 2015.  Ukrainian Rebel rockets hit Ukraine'
Petro PorosenkoAFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MICHAIL PALINCHAK
Vágólapra másolva!
Egy év alatt csaknem meghétszereződött Petro Porosenko ukrán elnök bevétele. Erről tanúskodik 2014-es adóbevallása.
Vágólapra másolva!

Majdnem ötmilliárd

A BBC orosz nyelvű felülete azt írta: az ukrán elnök tavalyi adóbevallása szerint 369 millió hrivnyát (4 milliárd 942 millió forintot) keresett a múlt évben. Ez az összeg több mint hétszerese a 2013-as adóbevallásában bevallott 51 millió hrivnyának (682 millió forintnak).

Sokat gyengült a hrivnya

Szakértők szerint az biztos, hogy a két összeg közti jelentős különbség részben a hrivnya jelentős gyengülésére vezethető vissza. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy csak ezzel nem magyarázható az elnök bevételének ilyen mértékű növekedése.

Petro Porosenko Ukrajna nyolcadik leggazdagabb embere Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

A Forbes amerikai gazdasági lap szerint Porosenko Ukrajna nyolcadik leggazdagabb embere, személyes vagyonát 750 millió dollárra becsüli.

Nálunk is vannak érdekeltségei

A tavaly május 25-én elnöknek választott Porosenko vagyonának jelentős része a Roshen édesipari cég bevételei adják. Az édességet készítő, a világon 18. legnagyobb ágazati vállalatnak Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Magyarországon is vannak gyárai. Emellett az elnöknek más területeken is vannak befektetései, a biztosítótársaságoktól kezdve az autógyártáson át a médiáig.

Porosenkónak édesipari érdekeltségei is vannak Forrás: Thinkstock

Nem tehetné

Az ukrán alkotmány tiltja az elnöknek, hogy üzleti tevékenységet folytasson. Porosenko azt állítja, hogy cégeit már nem ő irányítja, külföldi cégeket bízott meg az eladással. A BBC szerint azonban eladás egyelőre még nem történt. Az elnöki hivatal vezetője szerint azért nem, mert nem találnak vevőt. Ugyanakkor a sajtóban megjelent információk szerint a svájci Nestlé 1 milliárd dollárt ajánlott a Roshenért, de az eladó ennek háromszorosát kéri.