Ellehetetlenítik a keresztény iskolákat Izraelben

Vágólapra másolva!
Példátlan tüntetést tartottak az izraeli oktatási minisztérium előtt a héten: a keresztény iskolákat érintő diszkrimináció ellen tüntettek apácák és papok, valamint az érintett gyerekek szülei.
Vágólapra másolva!

Izraelben körülbelül 30 ezer gyerek jár keresztény iskolába, többnyire palesztinok, de csak a diákoknak mintegy fele keresztény. Az egyházi iskolák a legjobbak közé tartoznak, és vannak közöttük olyanok, amelyeket több száz évvel Izrael létrehozása előtt alapítottak – emlékeztetett beszámolójában az AP amerikai hírügynökség.

Egyre kevesebb a pénz

Az állami politika következtében azonban egyre súlyosabb anyagi problémákkal kell szembenézniük.

A költségvetésből egyre kevesebb pénzt kapnak, amit próbáltak a tandíj emelésével ellensúlyozni, bár ez súlyos terhet jelent az arab családoknak, amelyeknek az átlagjövedelme általában elmarad az országos átlagtól.

Tavaly azonban az oktatási minisztérium limitálta a tandíj összegét, ráadásul magánadományokból is kevesebb fut be, mert a külföldi donorok inkább a Közel-Kelet konfliktusosabb régióit támogatják.

Muszlim és keresztény diákok egy egyházi lánygimnáziumban Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

A megoldás: legyen állami

Az egyházi iskolák hónapokig egyeztettek az anyagi problémák megoldásáról a minisztériummal, amely végül azzal a megoldással állt elő, hogy alakuljanak át állami intézményekké.

Az iskolák azonban attól félnek, hogy ebben az esetben elveszítik keresztény értékeiket, és a lépés még súlyosabb csapást jelentene a szentföldi keresztény közösségre, amely számában már így is igen kicsiny: a lakosság nem egészen két százalékát teszi ki.

A többieknek sem könnyebb

Kamal Atileh, az oktatási minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az egyházi és magániskolák egyediségét abban az esetben is megtartanák, ha azok csatlakoznak az állami rendszerhez.

A költségvetés egyébként minden magániskola – a zsidó vallási intézmények – támogatását is csökkenti. A kivételt csupán két ultra ortodox magániskola-hálózat jelent; ezeket teljes mértékben az állam finanszírozza, annak köszönhetően, hogy az ultra ortodox pártok nyomására ezt évekkel ezelőtt törvénybe foglalták.