Sokkoló reklámokkal az abortusztilalom ellen

Vágólapra másolva!
Sötét hangulatú, felkavaró reklámokkal próbál támogatókat szerezni egy chilei civil szervezet az államfőnek, aki enyhítene a szigorú abortusztilalmon.
Vágólapra másolva!

Chile a világ hat országának egyike, ahol teljes mértékben tilos az abortusz – ez még Augusto Pinochet tábornok diktatúrájának az öröksége. A tilalom megszegőit öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják, becslések szerint mégis évente 120 ezer illegális abortuszt hajtanak végre.

Lassan haladnak

Chile Latin-Amerika egyik legkonzervatívabb országa, a helyzet azonban lassan változik, részben a diktatúra 1990-es bukása után születettek fiatal generáció nyomására.

A katolikus többségű országban 2004 óta engedélyezett a válás, a kongresszus idén elfogadta a melegek élettársi jogát, és legálissá tették az orvosi célú marihuána-termesztést.

Akkor sem engedélyezik az abortuszt, ha a magzat életképtelen Forrás: AFP/ANP

Az abortusz még kivétel

Bár Chilében 1931-ben lehetővé tették orvosi indokkal az abortuszt, ma akkor is tilos, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, erőszak eredménye vagy a magzat életképtelen. Ezen a szigoron akar enyhíteni Michelle Bachelet elnök.

Javaslata hamarosan a törvényhozás elé kerül, de az elfogadása az AP jelentése szerint annak ellenére sem biztos, hogy az államfő támogatói vannak többségben a parlamentben.

A nép másképpen gondolja

Az ellenzéki kereszténydemokraták mellett elsősorban a katolikus egyház ellenzi a módosítást, a chileiek többsége azonban támogatja azt.

Egy tavaly végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 70 százaléka tenné lehetővé az abortuszt nemi erőszak esetén, és valamivel még ennél is többen akkor, ha az anya egészségét veszélyezteti a terhesség.