Obama: Moszkva egyre agresszívabb

Lake Area Technical Institute US President Barack Obama speaks during a commencement ceremony at Lake Area Technical Institute in Watertown, South Dakota on May 8, 2015. South Dakota is the last of the 50 states Obama has visited as President. AFP PHOTO/B
Elnök úr, vigyázzon magára!
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök elítélte Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok magatartását, azt "egyre agresszívabbnak" nevezve, amikor kedden a washingtoni Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát.
Vágólapra másolva!

Először Obamánál

Stoltenberg volt norvég kormányfő, aki jelenlegi minőségében először jár az elnöki hivatalban, hangsúlyozta az amerikai erők európai jelenlétének fontosságát, valamint "a kollektív védelem hidegháború vége utáni legjelentősebb megerősítésének" jelentőségét.

Jens Stoltenberg szerint szükség van az Egyesült Államok vezető szerepére Fotó: AFP/Ozan Kose

A NATO-főtitkár szerint a megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a szövetségnek "új biztonsági környezettel" kell szembenéznie, és szükség van az Egyesült Államok vezető szerepére. A Krímmel és Ukrajnával kapcsolatban sürgette a minszki megállapodás végrehajtását és az orosz egységeknek az országból történő kivonását.

Mindenki az Iszlám Állam ellen

Az elnök az Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésről is beszélt. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik a NATO-beli szövetségeseivel a dzsihadista szervezet elleni harcban.

Az amerikai elnök szerint Moszkva egyre agresszívabb Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Obama rámutatott, hogy az észak-atlanti szövetség mind a 28 tagállama tagja az iraki kormányt az IÁ fegyvereseivel szemben támogató koalíciónak.