David Cameron Junckerrel vacsorázott

CAMERON, David Witney, 2015. május 8.
David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (k) beszél pártja eredményváró rendezvényén Witney-ben 2015. május 8-án, a brit parlamenti választások után. (MTI/EPA)
Witney, 2015. május 8. David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (k) beszél pártja eredményváró rendezvényén Witney-ben 2015. május 8-án, a brit parlamenti választások után. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt hétfő este David Cameron brit miniszterelnök a London által igényelt európai uniós reformokról.
Vágólapra másolva!

A munkavacsorán, amit a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartottak zárt ajtók mögött, az első magas szintű rendezvénye volt annak a tárgyalássorozatnak, amit a konzervatív párti brit kormány tervez Brüsszellel és az EU-társállamokkal az uniós reformokról.

Cameron villámkörútra indul

Cameron a hét második felében villámkörutat tesz több EU-fővárosban, hogy ismertesse a Nagy-Britannia által szükségesnek tartott reformokat, és ezekhez szövetségeseket nyerjen.

David Cameron pártját a Konzervatív Pártot nemrégiben újraválasztották Forrás: MTI/EPA/-------------------

A brit kormányfő a tervek szerint csütörtökön és pénteken Franciaországba, Németországba, Dániába, Lengyelországba és Hollandiába látogat el. Budapestet azonban kihagyhatja, erről korábban itt írtunk.

Konkrétumokat nem árultak el

David Cameron és Juncker négyszemközti megbeszéléséről a Downing Street szóvivője csak annyit mondott, hogy a találkozón a brit kormányfő kifejtette az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyrendszerének újratárgyalása mellett szóló érveit, és azt, hogy London szerint miért nem jó az EU jelenlegi állapotának fenntartása.

Jean-Claude Junckerrel való találkozótól sokat nem tudhattunk meg Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról,

de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.