Óriási meglepetés a lengyel elnökválasztáson

Krakkó, 2015. május 24.
Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökjelöltje (b) neje, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában leadja szavazatát egy krakkói szavazóhelyiségben 2015. május 24-én, a lengyel elnökválasztás
Krakkó, 2015. május 24. Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökjelöltje (b) neje, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában leadja szavazatát egy krakkói szavazóhelyiségben 2015. május 24-én, a lengyel elnökválasztás második fordulójában. Andrzej Duda megnyerte a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét. (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)
Vágólapra másolva!
A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást az Ipsos közvélemény-kutató által a szavazófülkéket elhagyók körében vasárnap végzett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

Duda a szavazatok 52 százalékát nyerte el

- derül ki a a vasárnap éjjel közölt javított becslésekből, az úgynevezett late pollokból. A korábbi, exit poll eredmények még 53 százalékot mutattak. A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 48 százalékát kapta.

Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnökjelöltje, valamint a neje, Agata Kornhauser-Duda és lánya, Kinga Duda társaságában leadja szavazatát egy krakkói szavazóhelyiségben Forrás: MTI/EPA/Jacek Bednarczyik

Andrzej Duda a zsúfolt választási központban köszönetet mondott választóinak,

az egész társadalom támogatását kérve a nemzeti egység újrateremtéséért.

Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt – a kormányzó PO és az ellenzéki PiS tábora között van.

Alacsony, mégis magas

A becsült részvételi arány viszonylag alacsony volt, 55,5 százalékot ért el. Ez több lenne az első forduló hivatalos részvételi arányánál, mely a lengyelországi választások történetében a legalacsonyabb, 48,96 százalékos volt.

Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökjelöltje támogatói gratulációit fogadja Varsóban Forrás: MTI/EPA-PAP/Bartlomiej Zborowski

Meglepetés Sziléziában

A választási térkép - az előző szavazásokhoz hasonlóan - Lengyelország földrajzi megosztottságát jelzi: az ország keleti fele többségében Dudára voksolt, míg a nyugati vajdaságokban Komorowski diadalmaskodott. Duda most azonban Sziléziában is nyert, amely eddig Komorowski szavazóbázisának számított. Dudát a fiatal választók mintegy 60 százaléka támogatta.

Nemzeti egység

Andrzej Duda a zsúfolt választási központban köszönetet mondott választóinak, az egész társadalom támogatását kérve a nemzeti egység újrateremtéséért. Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt - a kormányzó PO és az ellenzéki PiS - tábora között rajzolódik meg.

Tisztelni kell az eredményt

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta,

Bronislaw Komorowski lengyel elnök, a kormányzó Polgári Platform elnökjelöltje neje, Anna Komorowska társaságában leadja szavazatát egy varsói szavazóhelyiségben Forrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Ötévente választanak

A szavazatszámláláson alapuló tényleges eredményeket az országos választási bizottság hétfő éjfélig ígérte. A vasárnapi választás során 27 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehetett szavazni, erre a lehetőségre a második forduló előtt 57 500-an regisztráltak.

Egy asszony leadja szavazatát egy maruszynai szavazóhelyiségben Forrás: MTI/EPA/Grzegorz Momot

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást.

Második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.