Asszad katonái ezreket ítéltek halálra

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam az Irak és Szíria közötti utolsó határátkelőhelyet is azután, hogy a szíriai kormányerők kivonultak onnan. Az ENSZ úgy tudja, hogy Basar al-Asszad elnök katonái megakadályozták, hogy a helyieket abban, hogy elmeneküljenek Palmürából a dzsihádisták elől.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja számolt be az átkelő elfoglalásáról, és iraki tisztviselők is megerősítették, hogy visszavonták onnan biztonsági erőiket.

A szíriai Homsz tartományban lévő határátkelő 240 kilométerre fekszik az ókori műemlékeiről ismert Palmürától, ahonnan az iszlamisták előző nap kiszorították a szíriai kormányhadsereget.

Palmürát is pusztulás fenyegeti Forrás: AFP/Joseph Eid

Az ország fele az övék

Az Iszlám Állam így már 95 ezer négyzetkilométert, vagyis Szíria területének több mint a felét tartja ellenőrzése alatt. Igaz, szakértők szerint e terület egy része, elsősorban keleten, semmiféle stratégiai jelentőséggel nem bír - írta a BBC honlapja.

Palmürából az ENSZ becslése szerint a lakosok harmadának sikerült elmenekülnie az elmúlt napokban. Kaptak azonban olyan jelentéseket, amelyek szerint a szíriai kormányerők megakadályozták, hogy a helybéliek elhagyják a várost, míg folytak a harcok – közölte Ravina Shamdasani, a világszervezet Emberi Jogi Főbiztos Hivatalának szóvivője.

Megint hazudtak

Ha a jelentések igazak, akkor Damaszkusz valótlanul állította, hogy a kormányhadsereg evakuálta a civileket a városból, mielőtt visszavonult onnan – írta a brit Independent.

Az iszlamisták házról házra kutatják végig a várost, és legalább 14 civilt kivégeztek. Sokkoló képek jelentek meg lefejezett férfiak holttestéről, amelyek az utcán hevertek vérben ázva. A férfiak civil ruhát viseltek, de médiajelentések szerint szíriai harcosok voltak.