25 millió rubelt ígért a Nyemcov-gyilkosság megrendelője

portrait court beating VERTICAL 1071141 Russia, Domodedovo. 03/21/2012 Boris Nemtsov, co-chairman of the People's Freedom Party, accused of assault against youth activist Maksim Perevalov, at Domodedovo Magistrate Court. Vitaliy Belousov/RIA Novosti
Borisz Nyemcov
Vágólapra másolva!
Újabb csecsen gyanúsított után nyomoznak a hatóságok Borisz Nyemcov ellenzéki politikus meggyilkolása ügyében. Egy Ruszlan Muhagyinov nevű férfit keresnek, aki a Nyemcov megölésével gyanúsítottak vallomása szerint 25 millió rubelt ígért nekik a politikus meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

Borisz Nyemcovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény bírálóját február 28-ra virradóra ölték meg a Kreml szomszédságában lévő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A nyomozás során öt csecsen férfit tartóztattak le. A fő gyanúsított Zaúr Dadajev, volt belügyi tiszt.

25 millió rubel (138 millió forint) volt a vérdíj

Dadajev első vallomásában – amelyet később visszavont – azt mondta, egy Ruszik nevű férfi adott neki egy orosz gyártmányú ZAZ Chance gépkocsit, egy pisztolyt és lőszert, és ő ígérte meg a 25 millió rubeles "vérdíjat", ha Dadajev megöli "a Mohamed próféta karikatúráinak közlését támogató Nyemcovot".

Borisz Nyemcov Forrás: AFP/Ria Novosti/Vitaliy Belousov

Nem találják a megrendelőt

Egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov vallomása alapján a nyomozók előbb Ruszlan Geremejevet, a belügyi csapatok őrnagyát kezdték keresni. A férfi, aki egy befolyásos csecsen család tagja, eltűnt. Állítólag az Egyesült Arab Emírségekbe utazott.

A gyilkosság újabb feltételezett megrendelőjét, Ruszlan Muhagyinovot sem találták eddig a nyomozók.

A Kommerszant korábban azt írta, hogy a Nyemcov-gyilkossággal foglalkozó csoport élére új szakembert neveztek ki. Nyikolaj Tutyevics csecsenek által elkövetett gyilkosságok és merényletek felderítésével foglalkozott. A főnyomozó máris elrendelte Zaúr Dadajev videóra vett vallomásának szakértői vizsgálatát, hogy kiderítsék, a csecsen férfi azt valóban kényszerítés hatására tette-e.