Bűnözőket csinálnak a brazil gyerekekből

Brazília, favela, gyerek
Children play in the street near the house of late jail official Paulo Gilberto Araujo at Casa Verde neighborhood, in Sao Paulo, Brazil, 07 July 2006. Araujo, 54, was shot dead by unknow gunmen early morning when he was living his residence. Police said the attacks were perpetrated by the violent First Capital Command (PCC) crime gang, which was originated within the Brazilian prison system. According to the prison union, ten wardens have quit their posts in the past month after being threatened to be killed. AFP PHOTO/Mauricio LIMA
Vágólapra másolva!
A gyilkosságokban amúgy is élen járó Brazíliában az emberölések több mint felét 18 év alattiak követik el. A fiatalkorúak börtönében fogva tartott gyerekek száma 40 százalékkal (23 ezer fővel) nőtt az elmúlt öt évben. A brazil törvényhozás bekeményített, a szociális munkások aggódnak.
Vágólapra másolva!

Lassan ugyanannyi fiatalkorút tartóztatnak le a brazil hatóságok, mint felnőttet – írja a BBC egy előzetes kormányjelentésre hivatkozva. Ezért a parlament a büntethetőség korhatárát 18-ról 16 évre akarja csökkenteni.

Brazíliában 16 éves kortól lehet szavazni.

– érvelnek a törvényt támogató politikusok.

Dilma Rouseff munkáspárti elnök ellenzi ugyan a tervezet, de a törvényhozás konzervatív képviselői elszántak az ügyben.

Nem lesz elrettentő hatása

A szociális munkások is felemelték a szavukat a tervezet ellen. Úgy vélik, a büntethetőségi korhatár leszállításával a gyerekek egy olyan büntető rendszerbe kerülnek be, ami amúgy sem működik megfelelően. Nem értenek egyet azzal sem, hogy a törvénynek elrettentő hatása lenne.

Ráadásul statisztikailag még több lesz a bűnelkövetők aránya, hiszen a 16 és 18 év közöttiek is belekerülnek.

Dilma Rouseff brazil elnök is ellenzi a törvényt. Forrás: AFP/Wenderson Araujo

Középkori körülmények

A letartóztatott fiatalok 40 százalékát betörésen kapják, de egyre nő a drogkereskedők száma is. A visszaesők aránya 70 százalék.

A törvény kritikusai ugyanakkor azt mondják, hogy a büntethetőségi korhatár leszállítása csak a következő generáció kriminalizálásához vezet.

„Középkori körülmények uralkodnak a felnőttbörtönökben – mondja Atila Roque, a brazíliai Amnesty International igazgatója. – Ha a felnőtteket és gyerekeket egy helyre rakjuk, annak katasztrofális következményei lesznek. A fiatalok számára megnő a veszélye, hogy szexuális visszaéléseknek, vagy akár kínzásoknak legyenek kitéve.”

Oktatás vs büntetés

„Az elkövetett bűncselekmények mindössze 0,5 százaléka írható a tinédzserek számlájára, mégis könnyebb őket megbüntetni, mint esetleg az oktatásukba fektetni” – mondta Adalberto Teles Marques, egy visszaeső fiatalok számára fenntartott szociális otthon vezetője.

A szegény családból származó Marques úgy véli, hogy az elkövetők a legtöbb esetben maguk is áldozatok, a brazil börtönrendszer pedig teljesen alkalmatlan arra, hogy elősegítse a fiatal visszaesők beilleszkedését társadalomba.

A sok csellengő utcagyerek a bűnözés utánpótlása Forrás: AFP/Mauricio Lima

A Marques által működtetett otthon valójában több kis házból áll, ahol 70 olyan fiatalkorú él, akik már követtek el bűncselekményt. A házak mellett van egy iskola, ahol a bentlakók tanulnak. Az osztályok kis létszámúak: 12-15 gyerek jár egy csoportba.

A projektben részt vevő gyerekek mindössze 9 százaléka lesz később visszaeső.

Sérült termékek

„A brazil igazságügyi rendszer legnagyobb problémája, hogy a fiatal bűnelkövetőket nem gyermekként, hanem

»sérült termékként«

kezeli. Másik nagy hiányosság, hogy a kormány nem hajlandó szinte semmit befektetni a bűnelkövetők rehabilitálásával kapcsolatos szociális programokba. Ismerek 14-15 éves fiúkat, akik 90 fős drogtanyákat üzemeltetnek. Mit csinálsz velük? Letartóztatod, börtönbe csukod, és? Ezzel nem szünteted meg a probléma gyökerét” – állítja Marques.

Gyilkosságban elsők

Brazíliában 56 337 gyilkosságot regisztráltak 2012-ben. Az emberölések több mint felét fiatalkorúak követik el. Kanadában ez az arány 2,5 százalékos, Finnországban 2,7. A brazil rendőrség is élen jár az emberölések tekintetében a régióban: 2013-ban 2212 állampolgár vesztette életét rendőrtámadások következtében.

Brazíliában gyilkosságon kívül a főbb bűnelkövetési formák a drog- és emberkereskedelem, betörés, zsarolás, illegális szerencsejáték, illetve prostitúció.

A brazil börtönök túlzsúfoltak, 170 százalékos kapacitáson működnek. A bűnbandák elzárt vezetői a drogüzleteket és az emberrablási akcióikat is tudják bentről szervezni.