Ebben a 20 városban a legvalószínűbb terrorista támadás

franciaország, terrorizmus, charlie hebdo, párizs, gyászolják a charlie hebdo szatirikus lap elleni terrortámadás áldozatait
Vágólapra másolva!
Európában Belfast, a világon Bagdad az a város, ahol a legvalószínűbb terrorista támadás veszélye – derült ki abból az elemzésből, amelyben 1300 jelentős települést és kereskedelmi központot vizsgáltak.
Vágólapra másolva!

Bagdadban tavaly 380 terrorista támadást követtek el; ezekben 1141 ember vesztette életét, és több mint 3600 megsebesült.

Párizs előrelépett

Bár Nagy-Britanniában magas szintű a terrorkészültség, London ebből a szempontból „csak” a világ 400. legveszélyesebb városa, mivel 2005. július 7. óta nem követtek el itt merényletet.

Párizs viszont a Charlie Hebdo elleni támadás miatt bekerült a 100 legveszélyeztetettebb közé, a 97. helyre – számolt be a listáról a brit Independent.

A Charlie Hebdo elleni támadás miatt Párizs a világ 97. legveszélyeztetettebb városává vált Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A 12 legveszélyesebb főváros

A kutatást a Verisk Maplecroft nemzetközi kockázatelemző cég végezte, amely bankoknak és biztosítótársaságoknak ad tanácsokat az egyes városokat fenyegető terrorveszéllyel kapcsolatban.

Számítógépbe táplálták az összes terrorista támadást, amelyet a 2015 márciusát megelőző 12 hónapban világszerte elkövettek, majd összevetették az elmúlt öt év adataival – így kapták meg a sorrendet.

12 fővárost minősítettek „különösen veszélyeztetettnek”, például a kenyai Nairobit és a nigériai Lagost.

Bagdadban tavaly ezernél is több ember halt meg terrorista támadásban Forrás: MTI/EPA/Ahmed Ali

Vidéken biztonságosabb

A nyugati országokban – Franciaországot, Belgiumot, Kanadát és Ausztráliát is beleértve – elsősorban a kulcsfontosságú városokat fenyegeti komolyabb veszély.

London a pillanatnyilag alacsony veszélyeztetettség ellenére is „igen vonzó” célpont a terroristák számára a nemzetközi státusza miatt.

Nagy-Britanniában a legnagyobb biztonsági kihívást azok a „magányos farkasok” jelentik, akiket dzsihádista szervezetek – az Iszlám Állam vagy az al-Kaida – inspirálnak, illetve azok, akik az iszlamisták oldalán harcolnak Irakban és Szíriában, majd hazatérnek.