Kiabáltak Orbán Viktorral az uniós képviselők

orbán eu parlament cohn-bendit
Hungarian Prime Minister Viktor Orban outlines his country's goals as it takes on the six-month rotating European Union presidenct on January 19, 2011 at the EU Parliament in Strasbourg, eastern of France. Scores of lawmakers in the European Parliament slapped gags over their mouths and brandished blank pages at Hungarian Prime Minister Viktor Orban today to protest over his country's controversial new media law. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
Vágólapra másolva!
Nem először szólal fel az Európai Parlament ülésén Orbán Viktor, a korábbi tapasztalatok alapján pedig kedden is durva vitára és éles kritikákra számíthat a jelenlevő képviselőktől. A strasbourgi ülések hangulata ugyanis egyáltalán nem langyos, a bekiabálások teljesen mindennaposak, de olyan is előfordult már, hogy a képviselők leragasztották a szájukat, mielőtt Orbán beszélni kezdett volna. 
Vágólapra másolva!

Ismerős terep az Európai Parlament plenáris ülése Orbán Viktor számára. A magyar miniszterelnök már többször is felszólalt Strasbourgban, minden alkalommal keményen támadták az európai képviselők. Azon sincs semmi meglepő, hogy a kormányfő a vita előtt egy nappal jelenti be, hogy részt vesz az ülésen: 2013-ban például kilencmillió forintért, különgéppel utazott a magyar demokrácia helyzetéről szóló Tavares-jelentés vitájára.

Halálbüntetés és bevándorlók

A keddi vita, Orbán Viktor részvételével, várhatóan 17 óra körül kezdődik. A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az EP szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt "napirenden tartása", illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán. Az Origo az eseményt élőben közvetíti a helyszínről.

Orbán Viktor 2011-ben a soros uniós elnökség terveiről beszélt Forrás: AFP/Georges Gobet

Ragasztószalaggal tiltakoztak

Már négy éve sem kímélték Orbán Viktort az Európai Parlamentben, a magyar kormányfő akkor a soros magyar EU-elnökség programját ismertette Strasbourgban. Akkor már az ülés előtt jelezte szinte az összes párt frakciója, hogy nem ért egyet az új magyar médiaszabályozással. Ennek megfelelően a vita bekiabálásoktól sem volt mentes, az ülés vezetőjének többször is csillapítania kellett a kedélyeket és a hozzászólásokat a magyar elnökség programja felé terelni.

Orbán beszédének elején a parlament több képviselője leragasztotta a száját, feltehetően a magyar médiatörvény elleni tiltakozásul.

Megsértették a magyarokat

Orbán a médiatörvényt ért kritikákra indulatosan reagált és a magyar nemzet megsértéséről beszélt.

„Azzal fenyegettek, hogy Magyarország a diktatúra felé mozdul el. Mi ez, ha nem a magyar nemzet megsértése?” – tette fel a kérdést a magyar kormányfő, aki az esti sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy rosszabb ülésre számított.

Az Európai Parlament Louise Weiss-épülete Strasbourgban. Kemény viták várhatók. Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Orbán árt Európának

Jóval kevesebben voltak kíváncsiak Orbán Viktor júliusi felszólalására, amelyben a magyar elnökség eredményeit értékelte. A plenáris ülésen mindössze a képviselők tizede vett részt. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke méltatta a magyar kormány soros elnöki teljesítményét, a szocialisták frakcióvezető-helyettese, Hannes Swoboda bírálta viszont a magyar médiatörvényt és az új alaptörvényt. Az Orbán-kormány egyik legnagyobb kritikusa, Daniel Cohn-Bendit úgy fogalmazott:

Bátor húzás volt

Fél év sem telt el, és Orbán Viktor ismét az Európai Parlament ülésén találta magát, ezúttal azonban ő kérte, hogy felszólalhasson. A magyar kormányfő 2012 januárjában gondolta úgy, hogy meg kell védenie Magyarországot a testületben. Ekkor történt ugyanis, hogy az Európai Bizottság három ügyben is – jegybanktörvény, bírák nyugdíjazása, adatvédelmi biztos – miatt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen. Az EP-képviselők szerdai ülésükön ízekre szedték a magyar kormány terveit, ezen jelent meg Orbán Viktor, miután felszólalási lehetőséget kért Martin Schultztól.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke bátor húzásnak nevezte a bejelentést Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke már azt is rendkívül bátor húzásnak nevezte, hogy a magyar kormány már azelőtt tájékoztatta a közvéleményt Orbán szerepléséről, hogy az EP azt formálisan visszaigazolta volna. Nem volt barátságosabb a hangulat a vitán sem, ahol három órán keresztül záporoztak a kritikák. A felszólalók egy része keményen bírálta, más részük védte a magyar kormányt, a leginkább az alapján, hogy ki melyik európai pártcsalád képviselője.

Cohn-Bendit üvöltözött

Daniel Cohn-Bendit zöldpárti képviselő például kiabálva ostorozta a magyar kormányt, azt állította, hogy Magyarországon kisebbségi csoportok élnek rettegésben, az új alkotmányról pedig nem volt érdemi vita.

Guy Verhofstadt szabaddemokrata frakcióvezető szerint a kormány hatalmas munkát végzett el, de rossz útra tévedt. Bokros Lajos arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szőnyegbombázást hajtott végre, többen pedig elővették Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét, aki az új bírói hivatal vezetője lett, de a fideszes Áder János az összes nő nevében a védelmére kelt.

Cohn-Bendit üvöltözött Orbánnal Forrás: AFP/Georges Gobet

Különgéppel a Tavares-jelentésre

Még kínai útját is lemondta Orbán Viktor, amikor a magyar belpolitikai helyzetet értékelő Tavares-jelentésről vitáztak a magyar képviselők az Országgyűlésben. Nem csoda hát, hogy

a kormányfő különgéppel utazott Strasbourgba

az erről szóló vitára, bár azt ő sem tudta megakadályozni, hogy a képviselők másnap elfogadják azt.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő az után kezdett jelentést írni a magyar viszonyokról, hogy az EP 2012 februárjában határozatot fogadott el, amelyben „súlyos aggodalmát” fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban.

Gyámság alatt az ország

Ebben felszólította a magyar kormányt, hogy „maradéktalanul állítsák vissza az Alaptörvény elsőbbségét, törölve belőle azokat a rendelkezéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság a korábbiakban alkotmányellenesnek nyilvánított”, illetve „állítsák vissza az Alkotmánybíróság kivétel nélkül valamennyi jogszabály felülvizsgálatához való jogát”, vagy „biztosítsa valamennyi parlamenti párt számára az alkotmányozási folyamatban való lehető legszélesebb körű részvételt”.

Orbán a vitában megvédte álláspontját

és azzal érvelt, hogy az állásfoglalás sérti az alapító szerződéseket, sőt az Európai Unió szerinte "gyámság alá akarja helyezni Magyarországot".