Sanyarú az indonéz házvezetőnők sorsa külföldön

Vágólapra másolva!
Indonézia tartósan meg fogja tiltani állampolgárainak, hogy háztartási alkamazottnak menjenek 21 közel-keleti ország valamelyikébe. Az intézkedés előzménye, hogy Szaúd-Arábiában áprilisban gyilkosság vádjával kivégeztek két indonéz nőt.
Vágólapra másolva!

A három hónap múlva életbe lépő intézkedés csak azokra az indonézekre vonatkozik majd, akik újonnan szándékoznak elutazni háztartásbelinek, azok, akik már valamelyik közel-keleti országban dolgoznak, maradhatnak - jelentette kedden a helyi média, a munkaügyi miniszterre hivatkozva.

Korábban már tiltották a kiutazást

Jakarta régóta panaszkodik arra, hogy közel-keleti munkaadóik rosszul bánnak a háztartásban alkalmazott indonéz vendégmunkásokkal. Egy indonéz háztartásbeli 2011-ben történt kivégzésének hatására már bevezettek egyszer egy ideiglenes tilalmat arra, hogy indonéz nők Szaúd-Arábiába utazzanak, a mostani tilalom azonban határozatlan idejű lesz.

Jakartában nem könnyű az élet Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

Az indonéz nőket a jobb anyagi körülmények vonzzák a közel-keleti országokba, de munkaadóik gyakran bántalmazzák őket, vannak, akiket rabszolgasorban tartanak egyes civilszervezetek állításai szerint.