Minden készen áll a kivégzésre

Vágólapra másolva!
Kedden kivégzik Indonéziában a Bali Kilencek nevű drogbanda két, 2006-ban halálra ítélt ausztrál tagját. Andrew Chan és Myuran Sukumaran utoljára találkozhatnak a hozzátartozóikkal.
Vágólapra másolva!

Chan és Sukumarant kedden este végzik ki hét másik rabtársukkal együtt. Erről szombaton tájékoztatták a rabokat. Egy másik, francia állampolgárságú drogcsempész fellebbezett – írja a BBC.

Zokogás és rosszullét

Az ausztrál drogcsempészek hozzátartozói utoljára kedden találkozhattak a kivégzésre váró elítéltekkel. Chan édesanyja zokogásba tört ki amikor megérkezett az ázsiai szigetre, a többi családtag pedig kegyelemért könyörgött. Az egyik halálraítélt, Sukumaran nővére a rosszulléttől összeesett.

A két férfit már korábban átszállították Nusakambangan szigetére, ahol 12 fős kivégzőosztag elé állítják őket – több más külföldivel egyetemben.

Andrew Chan (balra) és Myuran Sukumaran (jobbra), a Bali Kilencek vezetői Forrás: AFP/Jewel Samad

Drogért halál

Tíz éve az ausztrál rendőrség tippje alapján vettek őrizetbe Bali szigetén az indonéz hatóságok kilenc ausztrál állampolgárt drogcsempészés vádjával; nyolc kiló heroint próbáltak Baliról Ausztráliába csempészni. Az úgynevezett „bali kilencek” közül heten húsz éves vagy életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak, a banda vezetőjét, Andrew Chant és a segítőjét, Myuran Sukumarant azonban halálra ítélték.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter korábban arra kérte Indonéziát, hogy ne végezzék ki a két rabot, de az indonéz igazságügy miniszter jelezte, hogy az indonéz hatóságok elutasítják a kegyelmi kérelmeket.

A két elítéltet 2015 márciusában szállították a Nusakambangan "halálszigetre" Forrás: AFP/Bay Ismoyo

Indonézia nem enged

Tony Abbott, ausztrál miniszterelnök felháborítónak nevezte a történteket, míg külügyminisztere azt mondta: ausztrálok millióinak „forog a gyomra”. „Biztos vagyok benne, Indonézia megérti, hogy tette következményekkel fog járni."

Indonézia azonban nem enged. Januárban kokaincsempészésért végeztek ki egy norvég és egy brazil állampolgárt, válaszul mindkét ország hazahívta a jakartai nagykövetét, Dilma Rousseff brazil elnök pedig nem vette át az új brazíliai indonéz nagykövet megbízólevelét. Ausztrália is hasonló lépésekre készülhet.

Indonéziában kemény drogtörvények vannak érvényben, a kivégzésekre bevezetett moratóriumot pedig 2013-ban oldották fel.