Iszlamista támadott meg egy rendőrséget Bosznia-Hercegovinában

Vágólapra másolva!
Allah Akbar (Allah a leghatalmasabb) kiáltással megtámadott egy rendőrőrsöt egy fegyveres férfi hétfőn Bosznia-Hercegovina északkeleti részén. A rajtaütésben egy rendőr meghalt, két másik pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!

Aleksandra Simojlovic bosnyák rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a támadó este 7 óra körül berontott a Srebrenicához közeli Zvornik városban lévő állomásra, és egy automata fegyverrel lövöldözni kezdett. A merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő könnyebben megsebesült. A biztonsági erők végül lelőtték a támadót, akinek a kiléte egyelőre ismeretlen.

Emelt készültségben

Dragan Mektic nemzetbiztonsági miniszter közölte, hogy a rajtaütés miatt megemelték a készültségi szintet az országban. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt mondta, hogy bár a támadó egyedül hajtotta végre a merényletet, mástól kaphatta az utasításokat. A zvorniki mecset imámja elítélte a támadást.

Boszniában is vannak iszlamisták

A 3,8 milliós balkáni országban az alapvetően mérsékelt muzulmánok alkotják a legnagyobb közösséget, arányuk 40 százalék. A lakosság többi részét az ortodox keresztény szerbek és a katolikus horvátok teszik ki. Bár a muszlim lakosságnak csak elenyésző hányada nevezhető szélsőségesnek, szakértők szerint eddig

az ottani polgárháború 2011-es kitörése óta, hogy csatlakozzon az iszlamista erőkhöz.