Hajót foglalt le Irán a Perzsa-öbölben

Vágólapra másolva!
Az iráni haditengerészet megszállt egy külföldi teherszállító hajót a Perzsa-öbölben kedden - közölte az amerikai védelmi minisztérium. 
Vágólapra másolva!

Maersk Tigris

Steve Warren ezredes, a Pentagon egyik szóvivője azt mondta, hogy az iráni erők lövéseket adtak le, majd megszállták a Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris nevű hajót. Washington szerint a hajó fedélzetén nincs amerikai állampolgár, és senki sem sebesült meg.

Öt hajó fogta közre

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Hormuzi-szoroson keresztülhaladó teherszállító hajót legalább öt iráni hajó fogta közre, azt követelve, hogy forduljon vissza az iráni Larak sziget felé. Warren emellett azt is közölte, hogy a 65 ezer tonnás Maersk Tigris vészjelzést adott le, és az amerikai haditengerészet erre reagálva egy rombolót, valamint egy repülőgépet küldött a körzetbe.

A hajót üzemeltető, hamburgi központú Rickmers Ship Management társaság szóvivője közölte, hogy a fedélzeten 24, többségében kelet-európai és ázsiai tengerész tartózkodott. A teherszállító Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emírségekbe tartott.

Állítólag nincs politikai vetülete

Az iráni Tasnim hírügynökség egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ügynek nincs katonai vagy politikai vetülete, a hajót egy bírósági határozat nyomán foglalták le az iráni kikötői hatóság kérésére. Cor Radings, a Rickmers Ship Management szóvivője viszont azt mondta, nem tudják, hogy miért fogták el a hajót.