A Nemzeti Gárda tartja fenn a rendet Baltimore-ban

Baltimore, 2015. április 28. 
Rendőrökre támad kezében rúddal egy tüntető a többségében afroamerikaiak lakta Maryland állambeli Baltimore-ban a rendőri őrizetbe vett fekete bőrű, 27 éves Freddie Gray halála miatt tartott tiltakozáson 2015. április 27-én.
Baltimore, 2015. április 28. Rendőrökre támad kezében rúddal egy tüntető a többségében afroamerikaiak lakta Maryland állambeli Baltimore-ban a rendőri őrizetbe vett fekete bőrű, 27 éves Freddie Gray halála miatt tartott tiltakozáson 2015. április 27-én. Graynek elfogása után tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, amibe belehalt április 19-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Baltimore-ban, ahová már meg is érkezett a Nemzeti Gárda, hogy szükség esetén fenntartsa a rendet. A városban súlyos zavargások robbantak ki, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, aki belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe.
Vágólapra másolva!

A Fox News jelentése szerint a Nemzeti Gárda nem sokkal éjfél után, a zavargások kirobbanása után kilenc órával érkezett meg Baltimore-ba, ahol több száz tüntető boltokat fosztott ki, épületeket és rendőrautókat gyújtott fel. A zavargásokban 15 rendőr megsérült, közülük kettőt kórházban ápolnak.

A rendőrség 27 rendbontót vett őrizetbe.

Tűzoltó próbál eloltani egy felgyújtott autót Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

Minden a temetés után kezdődött

A rendzavarás a 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődött; az afroamerikai férfi tisztázatlan körülmények között vesztette életét rendőri őrizetben.

A férfit április 12-én tartóztatták le, miután megpróbált elmenekülni a rendőrök elől.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan szerezte Gray a halálos sérülést. Egyes beszámolók szerint valami a rendőrségi teherautóban történhetett vele, szemtanúk szerint azonban a rendőrök valósággal „összehajtogatták” őrizetbe vétel közben, és üvöltött a fájdalomtól, amikor az autóba tuszkolták.

Az elsődleges halottkémi vizsgálat szerint a halál oka súlyos gerincsérülés. Egy héttel később, a kórházban halt meg.

A család ügyvédje szerint a gerince a nyakánál 80 százalékban sérült. Az ügyben hat rendőrt felfüggesztettek, és az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot folytat.

A zavargások során 15 rendőr sérült meg Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Italboltokat is kifosztottak

A Reuters jelentése szerint a rendbontók felgyújtottak többek között egy egyházi idősotthont, ezenkívül italboltokat, gyógyszertárakat és bevásárlóközpontokat fosztottak ki. Ráadásul kétszer elvágták a tűzoltóautók vízcsövét is.

A kijárási tilalmat Stephanie Rawlings-Blake polgármester vezette be. Este tíz órától hajnali ötig tart, és keddtől kezdődően egy hétig lesz érvényben.

Paprikaspray-vel lefújt férfi törli arcát Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom

Ferguson óta a legsúlyosabb

A városi hatóságok kérésére Larry Hogan marylandi kormányzó döntött a rendkívüli állapot kihirdetéséről és a Nemzeti Gárda készültségbe helyezéséről. Emellett ötezer fős rendőri erősítést küldenek a városba.

A baltimore-i összecsapások a legerőszakosabbak a fergusoni zavargások óta. Gray halála után napokig békés tüntetések voltak a városban, ezek fordultak hétfőn erőszakba.

Az összecsapások a városnak abban a részében történtek, ahol a brit hírügynökség jelentése szerint a családok harmada él szegénységben.

A tiltakozások békésen kezdődtek, de hétfőn erőszakossá váltak Forrás: MTI/EPA/Noah Scialom