Katonák százait végezte ki az Iszlám Állam Irakban

Líbia, 2015. április 19.
Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet által 2015. április 19-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen a szervezet tagjai etióp keresztény férfiakat kísérnek egy líbiai tengerparton, mielőtt kivégzik őket. A dzsi
Líbia, 2015. április 19. Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet által 2015. április 19-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen a szervezet tagjai etióp keresztény férfiakat kísérnek egy líbiai tengerparton, mielőtt kivégzik őket. A dzsihadisták honlapján ezen a napon megjelent 29 perces felvételen férfiak két csoportja látható: 16 férfit fejeznek le a tengerparton és 12 másikat lőnek fejbe sivatagos területen. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Száznyolcvanöt fogságba ejtett katonát mészárolt le kivégzésszerű módon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Irakban. A megölt katonák között volt Hasszán Abbász Tufan tábornok, az iraki haderők első hadosztályának parancsnoka is a bagdadi biztonsági források hétvégi beszámolói szerint.
Vágólapra másolva!

Az iraki haderő illetékeseinek közlése szerint a szélsőségesek pénteken elfoglaltak egy iraki katonai támaszpontot a Ramáditól 70 kilométerre északra található Tartar-tó mellett. A dzsihadisták ez után végeztek a 185 katonával, köztük a tábornokkal, egy dandárparancsnokkal és több tiszttel.

Elfogyott a muníciójuk

Ez az Iszlám Állam terrorcsoportnak az iraki hadsereg ellen elkövetett legnagyobb öldöklése azóta, hogy tavaly nyáron Tikrít elfoglalásakor a szélsőségesek közel 1300 katonát mészároltak le a Camp Speicher légi támaszponton.

A dzsihadisták 185 katonával, köztük a tábornokkal, egy dandárparancsnokkal és több tiszttel végeztek Forrás: MTI/AP/Militant Video/Ugc

A beszámolók szerint a Tartar-tó melletti bázis védőinek elfogyott a muníciója, majd a terrorcsoport megrohamozta a támaszpontot, és ott helyben lemészároltak 140 katonát és katonatisztet. További 45 katonát magukkal hurcoltak a Bagdadtól 70 kilométerre nyugatra fekvő Falludzsába, a dzsihadisták Anbár tartománybeli fellegvárába, és ott végeztek velük.

Folyamatos támadások

A nyugat-iraki Anbár tartomány jelentős részét ellenőrzése alatt tartja az Iszlám Állam terrorcsoport. Az iraki hadsereg kezén lévő tartományi központot, Ramádit folyamatosan támadják a szélsőségesek. A főként síita milicistákból álló iraki reguláris erőknek mindeddig sikerült megakadályozniuk Ramádi elestét.

Lefejezések, élve elégetés

Az Iszlám Állam február elején hozta nyilvánosságra az eddigi legbrutálisabb videóját. A felvételen élve égettek el egy jordániai pilótát, akit még tavaly fogtak el Szíriában. Az elmúlt hónapokban mindennapossá váltak a lefejezésekről készült videók, legutóbb 21 kopt kereszténnyel végeztek a fegyveresek az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó területen.