A Mount Everest alaptáborát elsodorta a lavina

A rescue helicopter prepares to land and airlift the injured from Everest Base Camp on April 26, 2015, a day after an avalanche triggered by an earthquake devastated the camp.  Rescuers in Nepal are searching frantically for survivors of a huge quake on A
Folyamatosan mentenek a helikopterek
Vágólapra másolva!
A Mount Everesten, az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban mintegy száz hegymászó tartózkodik, és mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke. Nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina - mondta Ang Cseing serpa.
Vágólapra másolva!

A lavina, amelyben két különböző hegycsúcsról elinduló hótömeg adódott össze, elsodorta az alaptábor egy részét, porhóval borította be. A lavinának az alaptáborban vannak halálos és sérült áldozatai. A legfrissebb adatok szerint - amelyekről a nepáli idegenforgalmi hivatal szóvivője számolt be - eddig 14 holttestet találtak, a sérültek száma pedig körülbelül 40. Korábban 17 halálos és 61 sérült áldozatról számoltak be.

Nem tudják, hány embert keressenek

A szóvivő közölte, vannak eltűntek, de nem tudják hányan. A legsúlyosabban sérültek közül 22-t a rossz időjárás ellenére helikopterrel már sikerült elszállítani egy olyan faluba, amelyben van orvosi ellátás. A javuló időjárási viszonyoknak köszönhetően vasárnap újabb helikopterek szállhattak le az alaptáborban, hogy kimenekítsék az ott maradtakat - jelentette az AFP hírügynökség egyik tudósítója a helyszínről. Hat helikopter érkezett oda. Azt a 18 sérültet, akit eddig nem tudtak elszállítani, közvetlenül Katmanduba viszik.

Folyamatosan mentenek a helikopterek Forrás: AFP/Roberto Schmidt

1910 halott

A nepáli rendőrség legfrissebb, vasárnapi közlése szerint a földrengés nepáli áldozatainak száma 1910, és közülük legalább 721 a fővárosban vesztette életét. A katmandui ENSZ-iroda közleményt adott ki vasárnap, és ebben azt írta: az országnak abban a 30 adminisztratív körzetében, amelyet a földrengés érintett, 6,6 millió ember él.