Beengedné Putyin farkasait?

Putyin és az Éjjeli Farkasok
A picture taken on July 7, 2009, shows Vladimir Putin (L), then Russian Prime Minister, listening to the leader of Nochniye Volki (the Night Wolves) biker group, Alexander Zaldostanov (R), also known as Khirurg (the Surgeon), during Putin's visit to the "Night Wolves" biker club's headquarters. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Elutasítja az lengyel külügy a Putyin-barát motorosbanda beutazását, de cseh és szlovák közszereplők is tiltakoznak az Éjjeli Farkasok érkezése ellen. A motorosok egészen Berlinig hajtanának, hogy megemlékezzenek a II. világháborús szovjet győzelem 70. évfordulójáról. Ön ajtót nyitna nekik?
Vágólapra másolva!

Szombaton indulnak úton az Éjjeli Farkasok, hogy Lengyelországon is áthaladva május 9-ig Berlinig jussanak, így emlékezve a szovjetek 70 évvel ezelőtti katonai sikerére.

A lengyel kormány határozottan reagált a motorosbanda várható érkezésére: a külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben utasította el Putyin-barát csoport beutazását.

Provokációról beszélnek

A döntést formai okokkal indokolták, és még az sem biztos, hogy tényleg megakadályoznák-e a konvoj beutazását.

Ewa Kopacz Orbán Viktorral. A lengyel kormányfő szerint provokáció az orosz motorosbanda emléktúrája Forrás: MTI/PAP/Rafal Guz

Ewa Kopacz lengyel kormányfő viszont egyértelműen fogalmazott: provokációnak nevezte az Éjjeli Farkasok akcióját. Ugyanezt mondta Csehország külügyminisztere, Jan Zaorálek, valamint Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is.

Vízummal vagy anélkül

A motorosok útjáról egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot: az onet.pl lengyel hírportál úgy tudja, Németország érvénytelenítette egyes orosz motorosok vízumát.

Vlagyimir Putyin is együtt dübörög az Éjjeli Farkasokkal Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió viszont arról számolt be pénteken, hogy az Éjjeli Farkasok nem folyamodtak sem lengyel, sem német vízumért, mivel feltehetőleg más schengeni vízumokkal lépnék át a lengyel határt, egyénileg.

Nyílt levél a farkasok ellen

A Farkasok látogatása ellen nyílt levélben tiltakozott 75 cseh és szlovák közéleti személyiség is, akik szerint a motoros felvonulás valódi üzenete nem a fasizmus felett aratott győzelem, hanem Oroszország hódító külpolitikájának dicsőítése.

Ajtót nyitunk?

Az Origo a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is érdeklődött, az orosz diplomáciai felkérés esetén hozzájárulnak-e az Éjjeli Farkasok magyarországi átvonulásához - esetleg, erre már engedélyt is adott a külügyi tárca. Válaszukat, amennyiben megérkezik, közöljük.

Horogkeresztes látványeffekt

Az Éjjeli Farkasok tavaly augusztusban is hallattak magukról: horogkeresztet formázó koreográfiával demonstrálták az orosz nemzet felsőbbrendűségét egy szevasztopoli motoros fesztivál megnyitóján.

Az orosz elnök láthatóan jóban van a motorosbandát vezető Sebésszel Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Az Éjjeli Farkasok elnökéről, a Hirurg (Sebész) becenévre hallgató Alekszandr Zaldosztanovról közismert, hogy régóta kebelbarátja Vlagyimir Putyinnak, és az Oroszországi Motoros Szövetség elnökeként az orosz elnök oldalán aktív résztvevője az állami rendezvényeknek

Szavazzon!

Ön beengedné Magyarországra az Éjjeli Farkasokat?