Földrengés: 1400 halott, két magyar mászó is eltűnhetett

Vágólapra másolva!
Az utóbbi 81 év legnagyobb erejű földrengése rázta meg szombaton Nepált, aminek következtében négy országban majdnem 1400 ember vesztette életét. A 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, számos műemlék megrongálódott, a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten pedig lavinákat indított el.
Vágólapra másolva!

Két magyar hegymászóról nem tudni

Legkevesebb három magyar hegymászó volt a földrengés idején Nepálban, de az alaptáborban csak ketten tartózkodtak. Az M1 úgy tudja, hogy Török Zsolt aradi magyar hegymászó az egyik, akiről egyelőre nincs hír. Mécs László Katmanduban volt a földrengés idején, ő egy emailben jelezte, hogy jól van. Az MTI a harmadik magyart nem említi név szerint.

7.9-es erősségű rengés pusztított Forrás: AFP/Prakash Mathema

Kicsi a túlélés esélye

Kollár Lajos hegymászó az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora. A csúcstámadásokra május közepétől lehet számítani, most még akklimatizálódnak a résztvevők. Arra kérdésre, hogy a hegymászóknak milyen esélyeik vannak, ha lavina zúdul rájuk, Kollár Lajos azt mondta, a Himalájában elég kicsi a túlélés esélye. A lavinában meghaltak számáról sincs egyelőre pontos adat, különböző források 18, 13 és 10 áldozatról számoltak be.

Kétségbeesetten kutatnak túlélők után Forrás: AFP/Prakash Mathema

Majdnem 1400 halott

Helyi idő szerint szombaton pár perccel dél előtt mozdult meg a föld a 2,5 millió lakost számláló Katmandu-völgyben, aminek hatását a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is érezték. Egy órával később 6,6-os fokozatú utórengés történt, amelyet kisebb rengések követtek. A nepáli rendőrség közlése szerint 1341 az ismertté vált halálos áldozatok száma, míg Indiában 36, Tibetben 12, Bangladesben pedig 4 ember halt meg.

Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Katmanduban Forrás: MTI/EPA/Narendra Sreszta

Világörökség vált a földdel egyenlővé

Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara, amelyet az 1800-as években építettek őrtoronynak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő műemlékből csak egy csonk maradt, és félő, hogy romjai alatt emberek rekedtek.

Az 1832-ben épült 63 méter magas Dharahara, azaz a Bhimsen-torony romjai Forrás: MTI/EPA/Narendra Shrestha

A Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található itt.

Nepálban 1934 januárjában volt kereken 8-as erősségű földrengés, amely 8500 embert ölt meg, és romba döntötte a Katmandu-völgy városait.