Perre ment gyermeke nevéért egy apa

Vágólapra másolva!
Annyira ragaszkodott egy kínai családapa a kislányának adott különleges névhez, hogy miután hat éve nem tudta anyakönyveztetni, újra perre vitte az ügyet.
Vágólapra másolva!

A rendőrséggel szemben még 2009-ben indított, majd egy évvel később felfüggesztett és a héten újraindított bírósági eljárásban végül pénteken hoztak ítéletet a kelet-kínai Santung tartomány székvárosában, Csinanban. A bíróság kimondta, hogy nem lehet a gyermek törvényes neve Pej Jan Jün Ji.

Ljü, az apa hiába védekezett azzal, hogy szándékosan adott költői nevet csemetéjének, és magyarázta el, hogy az észak, a vadliba, a felhő és a kínai költészet szimbolikus Ji karaktereinek együttesénél nem tudtak volna kifejezőbbet találni, az ítélőszék hajthatatlan maradt.

Önző volt az apa

A bíróság úgy ítélte meg, hogy önző, személyes okok játszottak szerepet a névválasztásnál, figyelmen kívül hagyva a társadalmi szokásokat és az erkölcsöt, még a rendet is veszélyeztetve. Hangoztatták, hogy Kínában, ahol a nevek két, legfeljebb három írásjegyből állnak, családnévvel kell, hogy rendelkezzen mindenki, örökölve apjáét vagy az édesanyjáét.

Az apa, aki korábban három rendőrségi hivatalban is sikertelenül próbálkozott az anyakönyvezéssel, csalódottan vette tudomásul a döntést, és egyelőre nem tudja, hogyan alakul majd Pej Jan Jün Ji sorsa. Bár egyes hírek szerint Ljü egy másik tartományban sikerrel vetette nyilvántartásba Északvadlibafelhőji-t.

Hat éve volt ilyen eset

A kínai törvények szerint a polgároknak jogukban áll nevet választani és azt meg is változtatni, az érvényes szabályok szerint, a köz érdekét nem megsértve. A vonatkozó jogszabály tavaly kiadott bírói végrehajtásának leírása szerint az utódok családneve különbözhet ugyan a szülőkétől, de vagy rokon családnevével kell megegyeznie, vagy - örökbefogadás esetén - az adoptálókéval. Egyéb esetekben a szokásokkal való összhangot hangsúlyozzák.

Ez az értelmezés tette végül lehetővé, hogy az ügyet ismét megnyissák - áll a Hszinhua hírügynökség pénteki összeállításában. Ebből az is kiderül, hogy a kelet-kínai Csianghszi tartományban hat éve volt már egy hasonló eset, amikor az egyik Csao család feje úgy döntött, hogy fiuknak a latin ábécéből választott C betűt adja utónévként. Annak idején, amikor hatósági áldásként pecsétet szeretett volna kapni kérelmére, Csao sem járt nagyobb sikerrel, mint Ljü.