Az Iszlám Állam csapott le Afganisztánban

merénylet, Afganisztán
Dzsalálábád, 2015. április 18. Az afgán biztonsági szolgálat tagjai a Dzsalálábádban történt pokolgépes merénylet helyszínén 2015. április 18-án. Az öngyilkos merénylő támadásában legkevesebb harminc ember életét vesztette, több mint száz megsebesült. (MTI/EPA/Ghulamullah Habibi)
Vágólapra másolva!
A leghatározottabban elítélte, és „barbár támadásnak” nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban szombaton elkövetett merényletet, amelyben a legfrissebb hírek szerint legalább 35-en haltak meg.
Vágólapra másolva!

A támadást az Iszlám Állam vagy annak egy fegyveres csoportja vállalta magára – ez az első alkalom, hogy a szervezet Afganisztánban hajtott végre ilyen súlyos támadást – figyelmeztetett a Washington Post.

Apa menekül a fiával a támadás után Forrás: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

A lap szerint ugyan a közlemény hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni, de ha igaz, akkor az Iszlám Állam már eredeti közel-keleti és észak-afrikai működési területétől egészen messze is civilek életét veszélyezteti.

A fizetésükre vártak

Ban Ki Mun felszólította az afgán hatóságokat, hogy gyorsan állítsák bíróság elé a tetteseket. Részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a kabuli kormánynak, felszólította az afgánokat, hogy maradjanak egységesek a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség elutasításában.

A dzsalálábádi merénylet egy bank épületénél történt, ahol kormányzati dolgozók és katonák arra vártak, hogy felvegyék fizetésüket - számolt be a tartományi rendőrfőnök.

A fizetésükre vártak, mikor lecsapott a terrorista Forrás: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Motoron érkeztek

Elmondása szerint a támadó egy motorkerékpáron érkezett, majd működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet.

Az öngyilkos merényletben legalább 35-en haltak meg, többségük civil. A sebesültek száma meghaladja a százat.

Hűséget esküdtek az Iszlám Állam "kalifájának" Forrás: AFP/-

Pakisztáni és afganisztáni illetékesek korábban aggodalmuknak adtak hangot, hogy az Iszlám Állam befolyása e két, a tálib felkelőkkel hosszú ideje küzdő országra is kiterjedhet, miután pakisztáni tálibok egy kisebb csoportja hűséget fogadott a szervezet önjelölt „kalifájának”, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Csütörtökön a pakisztáni Karacsiban magukat a szervezet követőinek nevező fegyveresek meglőttek egy amerikai nőt.