Lelőtték a túszejtőket, de meghalt az ügyész is

Túszdráma Törökországban
In this picture obtained from the Ilhas News Agency Turkish an alleged millitant from the Turkish Marxist-Leninist left wing organisation, the DHKP-C, holds a gun to the head of prosecutor Mehmet Selim Kiraz in Istanbul on March 31, 2015. A Turkish prosecutor probing the politically sensitive death of an anti-government protester was taken hostage by an armed group at an Istanbul courthouse, the Dogan news agency reported. Mehmet Selim Kiraz was investigating the killing of Berkin Elvan, who died in March last year after spending 269 days in a coma due to injuries inflicted by police in the mass protests of early summer 2013. AFP PHOTO/IHLAS NEWS AGENCY
Vágólapra másolva!
A török rendőrség agyonlőtte azt a két szélsőbaloldali fegyverest, aki Isztambulban túszul ejtett egy ügyészt. A túsz kiszabadult ugyan, de megsebesült, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol azonban belehalt sérüléseibe. 
Vágólapra másolva!

Az ügyészt a betiltott és terrorista szervezetnek minősített szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front tagjai tartották fogva. Több követeléssel is előálltak. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük a megadásról. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Ezt a fotót a Twitterre is feltöltötték Forrás: AFP/Iha

A különleges erők azért rohanták meg végül a bíróság hatodik emeleti helyiséget, mert lövéseket hallottak - közölte Isztambul rendőrfőnöke.

Miért pont ő?

Az ügyész vezette a vizsgálatot egy tinédzser halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség sebesített meg. A fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt.

A szélsőbaloldali csoport azt követeli, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák - ahogyan fogalmaztak - népbíróság elé. Azt egyelőre nem tudni, hogy a két férfi miként tudott lőfegyvert bevinni a bíróságra.

Mit kell tudni a túszejtőkről?

A marxista-leninista pártot 1978-ban alapították, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetként tartja számon. A szervezet követte el az amerikai nagykövetség elleni öngyilkos merényletet 2013-ban, 2001-ben pedig két rendőr és egy ausztrál turista halt meg az általuk végrehajtott merényletben, Isztambul központjában.