Az egyik utas videóra vette a légi katasztrófa utolsó perceit

Vágólapra másolva!
Előkerült egy videó a légi katasztrófa utolsó perceiről. A mobiltelefon memóriakártyáját, amelyen a felvétel van, a roncsok között találták. 
Vágólapra másolva!

A törmelékek közül előkerült egy videó, amelyet eddig még nem hoztak nyilvánosságra, azonban két lap, a német Bild és a Paris Match részletesen ismerteti a felvétel tartalmát. A tragédia utolsó perceit feltehetően az egyik utas rögzítette. A CNN beszámolója szerint a felvétel meglehetősen zavaros, nincsenek rajta kivehető emberi alakok, egyetlen utas sem azonosítható a felvétel alapján, viszont az utasok kétségbeesett kiabálása jól hallható.

Mindenki Istenhez fohászkodott

A felvétel alapján az is nyilvánvaló, hogy az utasok tisztában voltak vele, hogy meghalnak. Többen is azt kiabálták, különböző nyelveken, hogy „Ó, Istenem”. Tisztán kivehető az is, ahogyan a pilóta megpróbálja betörni a pilótafülke ajtaját. A felvétel vége felé egy hatalmas robaj hallatszik, aztán ismét az utasok rémült kiáltozása, majd a videó ezen a ponton véget is ér.

A másodpilóta depressziós volt

Az eddigi feltételezések szerint a gépet a járat 27 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a hegyoldalnak múlt kedden. Az Origo akkor percről percre követte az eseményeket. A repülőn tartózkodó mind a 150 ember meghalt.

Mentők a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében, ahol a tragédia történt Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Mint kiderült, a Lufthansa tudott arról, hogy a Francia-Alpokban lezuhant német repülőgép másodpilótája depressziós. Erről egy e-mailben tájékoztatta a repülőiskolát Andreas Lubitz, még 2009-ben. Ide kattintva elolvashatja a részleteket.

Andreas Lubitz, a Germanwings német légitársaság másodpilótája az Airportrace félmaratoni futóversenyen Hamburgban Forrás: MTI/AP/Michael Müller

Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy Lubitz mentális betegségben szenvedett, és kezelés alatt állt. Az e-mail ezt a sajtóértesülést erősítette most meg.

Továbbra is tart a maradványok azonosítása

Ahogyan arról az Origo is beszámolt, ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása a szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a második fekete doboz annyira károsodott, hogy nem küld jeleket. További részleteket ide kattintva olvashat.