Túszdráma egy török bíróságon

Túszdráma Törökországban
In this picture obtained from the Ilhas News Agency Turkish an alleged millitant from the Turkish Marxist-Leninist left wing organisation, the DHKP-C, holds a gun to the head of prosecutor Mehmet Selim Kiraz in Istanbul on March 31, 2015. A Turkish prosecutor probing the politically sensitive death of an anti-government protester was taken hostage by an armed group at an Istanbul courthouse, the Dogan news agency reported. Mehmet Selim Kiraz was investigating the killing of Berkin Elvan, who died in March last year after spending 269 days in a coma due to injuries inflicted by police in the mass protests of early summer 2013. AFP PHOTO/IHLAS NEWS AGENCY
Vágólapra másolva!
A rendőrség különleges egységei behatoltak az isztambuli bíróság épületébe, ahol egy szélsőbalos török csoport túszul ejtette az ügyészt. Két lövés is eldördült.
Vágólapra másolva!

A Forradalmi Népi Felszabadító Párt-Front a Twitterre tette fel a képet, amelyen az egyik tagjuk fegyvert szorít az összekötözött kezű ügyész fejéhez.

Mehmet Selim Kiraz az ügyész a 15 éves Berkin Elvan ügyében, akit 2013-ban lőttek le egy kormányellenes tüntetésen, és tavaly márciusban halt meg, miután 269 napig volt kómában – emlékeztetett az Anadolu hírügynökség.

Savcı rehin alındı ! Şerefsizler iş başında ! #Savcı #rehine #istanbul #terorizm #saldırı

A video posted by Muhammed Emin Özdemir (@emin0zdemir53) on

A jelentés szerint a különleges egység tagjai behatoltak a bírósági épületbe. Az emeletet kiürítettek, és a mesterlövészek is elfoglalták a pozíciójukat. Két lövés is hallatszott, de azt nem tudni, megsebesült-e valaki.

„Népi bíróságot” követelnek

A marxista-leninista pártot 1978-ban alapították, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetként tartja számon. A szervezet követte el az amerikai nagykövetség elleni öngyilkos merényletet 2013-ban, 2001-ben pedig két rendőr és egy ausztrál turista halt meg az általuk végrehajtott merényletben, Isztambul központjában.

A Reuters jelentése szerint a túszejtők azt követelik, hogy az Elvin haláláért felelős rendőrt a televízióban tegyen vallomást, az ügyben érintetteket pedig állítsák „népi bíróság” elé.