Sztrájkolhatnak a windsori kastély alkalmazottai

Vágólapra másolva!
Munkajogi akcióra készülnek a brit uralkodó első számú rezidenciájának alkalmazottai, akik elégedetlenek bérezésükkel és munkakörülményeikkel.
Vágólapra másolva!

A London nyugati határában fekvő Windsor hatalmas kastélyának személyzete kedden dönt szavazással az akcióról. A kastély alkalmazottait képviselő szakszervezet (PCS) a tervezett fellépést nem nevezi sztrájknak, de kilátásba helyezte, hogy a személyzet tagjai az akció idején nem teljesítik a munkaköri leírásukban szereplő feladatokon kívül tőlük elvárt, általában "önkéntes" munkavégzésnek minősülő tevékenységeket.

Ezek közé tartozik a kastély fizető látogatóinak nyújtott túravezetés, vagy a tolmácsolás a külföldi vendégeknek.

II. Erzsébet alkalmazottai keveslik a fizetést Forrás: AFP

A windsori kastély és a hozzá tartozó, kisebb városnyi területű park II. Erzsébet királynő állandó rezidenciája, amelynek jelentős része látogatható. Windsor a világ legnagyobb és legrégibb, jelenleg is eredeti funkcióját betöltő királyi kastélya. Most fordul elő első ízben, hogy az ősi rezidencia alkalmazottai munkajogi akciót vettek fontolóra.

Keveslik a fizetést

Az elégedetlenség fő oka az alacsony bérezés. A PCS szakszervezet adatai szerint nem ritka, hogy a megüresedő állásokba 14 ezer fontot (5,8 millió forintot) alig meghaladó éves javadalmazással vesznek fel új alkalmazottakat; ez a brit alkalmazotti átlagbérnek nem egészen a fele.

Nem kötelező

A munkáltató - a brit királyi család művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust - hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az alkalmazottak számára nem kötelező az idegenvezetéshez hasonló feladatok ellátása. A közlemény szerint a munkatársak közül csak azt osztják be e munkakörökbe, aki érdeklődést mutat az ilyen tevékenység iránt, és ők szakszerű képzést is kapnak.

Februárban új sofőrt keresett a brit királyi család. Akkor éves szinten átszámítva 9,9 millió forintos javadalmazással járt az állás.