Testrészeket találnak a Germanwings katasztrófa helyszínén

csendőrség, laboratórium, Germanwings
Vágólapra másolva!
Miközben egyre többet tudni a Germanwings járatát a halálba vezető Andreas Lubitz másodpilótáról, a szerencsétlenség helyszínén dolgozók versenyt futnak az idővel, hogy azonosítani tudják az áldozatokat. 
Vágólapra másolva!

Az Airbus maradványi óriási, két kilométeres területen szóródtak szét, a roncsokat rendkívül nehéz megközelíteni. A helyszínelőknek ráadásul nem csak ezért nehéz a dolga: a repülőből legfeljebb autónyi méretű darabok maradtak, az utasok azonosítása pedig akár heteket is igénybe vehet. A nyomozók korábban közölték, hogy eddig több mint 400 testrészt találtak a helyszínen, de egyetlen épen maradt testet sem, kézzel fésülik át a környéket.

Mobil laboratóriumban elemzik a DNS-mintákat Forrás: Gendarmerie Nationale

A rokonok segítségét kérik

A francia hatóságok ezért arra kérték az áldozatok családtagjait, hogy adjanak DNS-mintát az azonosításhoz. Az értékes információkat adó tárgyakat, például fogkefét, ékszereket egy barcelonai laboratóriumba szállítják, de több igazságügyi szakértő dolgozik a katasztrófa helyszínén is, nekik egy mobil labort állítottak fel Seyne-les-Alpes településen.

Az utasok családtagjait és barátait arra is megkérték, emlékezzenek vissza, milyen ruha volt szeretteiken, amikor felszálltak a gépre, hátha így könnyebben tudják őket azonosítani. Ebben segíthet az is, ha valakinek tetoválása, vagy bármilyen különös ismertetőjegye volt.

Lubitz házában összetépett orvosi papírokat találtak Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Dühösek a hozzátartozók

A rokonok közül többek gyásza is haragba fordult, amikor kiderült, hogy Andreas Lubitz az orvosok szerint nem is dolgozhatott volna a tragédia napján, de összetépte az erről szóló papírokat. Az összetépett dokumentumokat a nyomozók megtalálták a másodpilóta házában.

Christian Dessen, akinek 59 éves testvére halt meg a Germanwings járatán, a Daily Mail című brit lapnak azt nyilatkozta: a másodpilótát a repülőgép közelébe sem lett volna szabad engedni.

„Kezdek dühös lenni. Nem értem, egy ilyen komoly légitársaság hogyan engedhetett egy beteg pilótát a gépre” – mondta a gyászoló férfi.

Andreas Lubitz barátnője szerint éjjelente is felriadt Forrás: Twitter

Exe gyötrődőnek írta le Lubitzot

A Bild című német bulvárlapnak közben nyilatkozott a másodpilóta volt barátnője. A 26 éves légiutas-kísérő "gyötrődőnek" és "titkolózónak" nevezte Andreas Lubitzot, aki a hatóságok szerint valószínűleg szándékosan vezette hegyoldalnak a vele együtt 150 embert szállító repülőgépet kedden a francia Alpokban.

A Mariaként bemutatott fiatal nő elmondta, hogy amikor meghallotta a légikatasztrófáról szóló híreket, rögtön eszébe jutottak a férfi szavai, amelyek szerint "egy napon olyat fog tenni, ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki megismeri a nevét". A légiutas-kísérő hozzátette: akkor nem volt értelme annak, amit mondott, de most már van.

A helyszínen csak testrészeket találnak a mentőalakulatok Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Éjszaka azt kiabálta: zuhanunk

A nő kifejtette, ha Andreas Lubitz valóban szándékosan vezette hegynek a gépet, azt csak azért tehette, "mert megértette, hogy egészségügyi problémái miatt gyakorlatilag szertefoszlott a nagy álma, hogy egy hosszújáratú repülőgép kapitányaként dolgozhasson a Lufthansánál".

Maria arról számolt be, hogy azért lett vége a kapcsolatuknak, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a férfi komoly problémákkal küzd. Lubitz állítólag többször is kiabálva riadt fel egy-egy rémálomból, volt olyan, hogy azt ordította: "zuhanunk".