Vágólapra másolva!
A lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának lakóhelyén lefoglalt anyagok alapján feltételezhető, hogy a férfi beteg volt, és ezt titkolta munkaadója és kollegái előtt - közölte a düsseldorfi ügyészség. Korábban német lapok megírták, hogy Andreas Lubitz hat évvel ezelőtt állítólag súlyos depresszióban szenvedett.
Vágólapra másolva!

Beteg volt a repülés napján is

Az ügyészség szerint Andreas Lubitznak a katasztrófa napján betegállományban kellett volna lennie. A közlemény szerint a házkutatások során nem találtak búcsúlevelet vagy más dokumentumot, amelyben a másodpilóta jelezte volna, mire készül.

A házkutatás során lefoglalt dokumentumok Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Ugyanakkor találtak a másodpilóta egészségi állapotára vonatkozó dokumentumokat, amelyek arra utalnak, hogy beteg volt és orvosi kezelés alatt állt.

A lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a keddi napra is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy a másodpilóta titkolta betegségét - közölte az ügyészség.

Másfél évig kezelték

Andreas Lubitz "súlyos depresszióban" szenvedett 2009-ben – írja a Bild című lap, miután állítólag tanulmányozhatta a német szövetségi légiközlekedési hivatal dokumentumait. A férfi ezután másfél évig "különleges és rendszeres" pszichiátriai kezelést kapott. A bulvárlap szerint minderről a Lufthansa tájékoztatta a légiközlekedési hivatalt.

Andreas Lubitz Forrás: Twitter

Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke korábban elmondta, hogy Lubitz 2008-ban megszakította egy rövid időre a pilótaképzését, de azt nem részletezte, hogy ennek mi volt az oka. A Bild úgy tudja, hogy már akkor is depressziótól és szorongástól szenvedett.

Baltával akarta betörni az ajtót

A Bild cikkéből az is kiderült, hogy a gép elsőpilótája, aki nem tudott visszatérni a pilótafülkébe, megpróbálta baltával betörni az ajtót. A Germanwings légitársaság tájékoztatása szerint ez az eszköz része a fedélzeti mentőfelszereléseknek.

Az áldozatok hozzátartozói Castelldefelsben Forrás: AFP/Quique Garcia

Mint ismert, a hatóságok arra jutottak, hogy a másodpilóta bezárkózott a kabinba, és szándékosan vezethette a gépet a hegyoldalnak.

Lelki beteg lehetett

Lelki betegségre utaló információkat tártak fel a Lubitz lakásában tartott házkutatáson - írta a Spiegel Online hírportál is. Négy órán át kutatták át a düsseldorfi ingatlant péntekre virradóra.

Rendőrautó Andreas Lubitz szüleinek montabauri háza előtt Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A Focus hírmagazin arról írt, hogy a fiatalember lakásában különböző tárgyakat és iratokat foglaltak le, köztük "valami nagyon fontos, döntő jelentőségű" holmit. Átvizsgálták Lubitz szüleinek montabauri házát is.

Dolgozik az egyik mentőcsapat Forrás: MTI/EPA/Francia belügyminiszté/Francis Pellier

A német rendőrség a katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésére tartott házkutatásokat. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy sikerült áttörést elérni a tragédia okainak feltárásában.

Rendőrhelikopter érkezik Seyne-Les-Alpes-ba Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Naupold

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban.