Germanwings: Százak folytatják a mentést

Vágólapra másolva!
Folytatódott a kutatás a hét elején a francia Alpokban történt Germanwings-katasztrófa helyszínén. Negyedik napja tart a helyszínelés és az áldozatok maradványainak kiemelése. Lubitz másodpilóta lakásában számítógépet és más holmit foglaltak le a nyomozók. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófa lezajlásáról. Az első, a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő fekete dobozt már megtalálták. A rajta talált adatok arra engednek következtetni, hogy a német utasszállító 28 éves másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan pusztította el a repülőgépet.

Mentő roncsdarabokkal a francia Alpokban fekvő Seyne-Les-Alpes közelében Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A helikopterek derült időben tudtak elindulni pénteken a Tete de l'Estrop hegycsúcs felé, amely mögött a német légitársaság repülőgépének roncsai találhatók a sziklás terepen szétszóródva.

Mentők a katasztrófa helyszínén Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Az 1500 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidék csak helikopterrel közelíthető meg. Több száz csendőr, rendőr és mentő vesz részt a kutatásban.

Átvizsgálják Lubitz holmijait

Péntekre virradóra házkutatást tartottak Lubitz szüleinek montabauri, és a másodpilóta düsseldorfi lakásában. A nyomozók több doboznyi holmit és a számítógépet vitték magukkal. A brit Daily Mail Markus Niesczery rendőrségi szóvivőre hivatkozva azt írta, hogy találtak valamit, ami nagyon fontos lehet az ügy szempontjából, de azt nem árulta el, hogy mit. Annyit lehet tudni, hogy nem búcsúlevélről van szó.

Andreas Lubitz düsseldorfi lakásából visznek el dobozban tárgyakat nyomozók Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A Germanwings légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 ember - 144 utas és a hattagú személyzet - tartózkodott. A szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélője.