Szó nélkül vitte halálba az utasokat a Germanwings másodpilótája

Andreas Lubitz
Vágólapra másolva!
Szándékosan vezette a földnek a Germanwings repülőjét a gép másodpilótája, de indítékai egyelőre nem ismertek. Csak annyi biztos: a 28 éves német férfinak nem voltak terroristakapcsolatai.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolc éves volt, a németországi Montabaurban élt, és Andreas Lubitznak hívják – egyelőre ennyit lehet tudni a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának másodpilótájának magánéletéről, aki a marseille-i ügyész bejelentése szerint szándékosan vezette a földnek az Airbus A320-as utasszállítóját.

Andreas Lubitz egy szót sem szólt, miközben a földnek vezette a gépet Forrás: Twitter

Mellékhelyiségbe ment a pilóta

Brice Robin a pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz vizsgálata után tartott sajtótájékoztatót Franciaországban.

A felvételek tanúsága szerint a másodpilóta és a pilóta, Patrick Sonderheimer nyugodtan beszélgettek, majd a pilóta kiment a mellékhelyiségbe, ezért megkérte a másodpilótát, hogy vegye át a gép irányítását.

Sikolyok és dörömbölés

Az Airbus apró darabokra tört a hegyoldalon Forrás: MTI/AP/Francia belügyminisztérium

Az utolsó percekben azt hallani, ahogy a pilóta hátratolja a székét, és becsukja maga után az ajtót. Ebben a pillanatban a másodpilóta átveszi a gép kézi irányítását, és megnyomja a gombot, amely elindítja a süllyedést. A pilótafülkében innentől kezdve teljes csend honol, csak a kizárt pilóta egyre hangosabb és egyre kétségbeesettebb dörömbölése hallatszik, az utolsó pillanatokban pedig beszűrődik az utasok sikoltozása.

Egy szót sem szólt

Az ügyész elmondta: Lubitz szabályosan lélegzett a becsapódás előtti utolsó pillanatokban is, és egyetlen szót sem szólt, miután a kapitány elhagyta a fülkét.

Az utasok a becsapódásnál azonnal meghaltak, rokonaikat már a sajtótájékoztató előtt tájékoztatták a fejleményekről.

Nem volt tapasztalt

A fekete doboz rögzítette az utolsó perceket Forrás: BEA

A Germanwings-gép tragédiájáért felelősnek tartható másodpilóta 630 órányit repült, ami nem számít komoly tapasztalatnak. A kiképzésen 200 óra a kötelező repülési idő. Lubitz Montabaurban élt, ismerősei szerint nem mutatta depresszió jeleit, büszke és boldog volt, amikor állást kapott a Germanwingsnél. „Meglehetősen nyugodt”, barátságos fiatalembernek jellemezték.

Az ügyész egyelőre nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy Lubitz előre eltervezte-e a tettét. Mint mondta, teljesen normális, hogy egy pilóta szünetet tart, és elhagyja egy rövid időre a fülkét repülés közben. Azt viszont kategorikusan elutasította, hogy öngyilkosságnak minősítse Lubitz tettét. „Amikor valaki 150 ember életéért felelős, akkor én ezt nem hívnám öngyilkosságnak” – mondta.