Világszerte kémkednének a japánok

japán választások abe shinzo
Japan's ruling Liberal Democratic Party (LDP) leader Shinzo Abe (R) speaks with colleagues before casting his vote to elect a new Japanese prime minister in the lower house of parliament in Tokyo on December 24, 2014. Japan's parliament on December 24 re-elected Abe as prime minister with an overwhelming majority following the conservative leader's mid-December election triumph. AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
A védelmi kiadások folyamatos növelése mellett egy tengerentúli hírszerző szolgálat felállítását tervezi Tokió.
Vágólapra másolva!

A brit MI6-hez hasonló tengerentúli titkosszolgálat felállítását tervezi Shinzo Abe. A japán miniszterelnök azért gondolkozik egy ilyen szolgálat felállításán, mivel januárban a hírszerző hatóságok nem kezelték megfelelően az iszlám Állam által foglyul ejtett, majd meggyilkolt japán vállalkozók ügyét.

Aktívabbak lennének

A Russia Today beszámolója szerint bár a japán kormányfő már létrehozott egy, az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanácshoz hasonló testületet, de úgy tűnik Tokió nagyobb szabadságot szeretne az állam ellenségeinek a felkutatásában. Ezenfelül Japán szeretne szakítani a korábbi védekezésre épülő katonai stratégiájával, és aktívabb szerepet kíván betölteni a világban.

Shinzo Abe kormánya egyre több pénzt költ fegyverekre Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Több információra van szükségünk a tengerentúlon élő japánokról, mivel az ő biztonsági helyzetük is az adott környezettel változik, ezért szükség lehet az ő megvédésükre is – mondta el Takeshi Iwaya, kormánypárti honatya. Jelenleg 4400 hírszerző dolgozik a különféle japán minisztériumoknál, azonban a széttagolt struktúra nehezíti az adatok pontos feldolgozását.

Növekvő költségek

Az erősödő külpolitikai aktivitást az is alátámasztja, hogy Japán az elmúlt 70 év legnagyobb katonai költségvetését fogadta el 2015 elején. A távol-keleti ország 42 milliárd dollárt (1 dollár jelenleg 277 forint) költ a védelemre, ami két százalékos növekedés 2014-hez képest. Egyébként Abe miniszterelnökségének 2012-es kezdete óta folyamatosan nőttek a védelmi kiadások.