A portugál államfő fogadta Áder Jánost

Vágólapra másolva!
A lisszaboni elnöki hivatalban, a Belém-palotában fogadta Áder János köztársasági elnököt Aníbal Cavaco Silva portugál államfő péntek este.
Vágólapra másolva!

Az M1 Híradó tudósítójának beszámolója szerint a kötetlen udvariassági látogatás végén Áder János és felesége, Herczegh Anita is beírt a palota vendégkönyvébe.

A köztársasági elnök Kondor Lajos szerzetes szobrának felavatására utazott Portugáliába. Az államfő szombaton Fatimában koszorút helyez el Kondor Lajos sírjánál, szentmisén vesz részt a magyar kálvárián, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és António Marto leiria-fatimai püspök mutat be. Áder János ezután beszédet mond és felavatja a szerzetes szobrát.

A KEH Sajtóigazgatósága tájékoztatójában kifejtette: Kondor Lajos atya évtizedekig élt a portugáliai Fatimában. 1961-től a még gyermekkorukban elhunyt fatimai pásztorgyermekek, Ferenc és Jácinta boldoggá avatási perének posztulátora volt. Nagy szerepe volt a fatimai magyar keresztút felépítésében, amely az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból jött létre. 2006-ban magyar állami kitüntetésben részesült. 2009-ben, 81 évesen halt meg.