Öt és fél év börtönt kapott az oligarcha

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu Románia egyik legnépszerűbb politikusa volt
Vágólapra másolva!
Dan Diaconescu médiamágnás a 2012-es választáson a harmadik legerősebb parlamenti pártot irányította. A politikus zsarolás miatt ítélték el.
Vágólapra másolva!

Öt és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti táblabíróság szerdán Dan Diaconescu médiamágnást, akinek személyes népszerűsége a harmadik legerősebb parlamenti erővé tette a 2012-es választásokon a róla elnevezett populista Dan Diaconescu Néppártot (PPDD).

Dan Diaconescu Románia egyik legnépszerűbb politikusa volt Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az OTV alapítójaként és műsorvezetőjeként ismertté vált politikust zsarolásban találta vétkesnek a táblabíróság, amely mellékbüntetésként további öt évre a nyomtatott és audiovizuális médiából is kitiltotta Diaconescut. A PPDD alapítóját első fokon hároméves letöltendő börtönre ítélték.

A vád szerint Diaconescu 2009-ben 200 ezer eurót követelt az Arad megyei Zaránd polgármesterétől, akit azzal fenyegetett, hogy az OTV-ben leleplezik állítólagos illegális ingatlanügyleteit, ha nem fizet.

Diaconuscu öt és fél évet kapott Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Magyar minisztert is elítéltek

A romániai bíróságok nemcsak vezető politikusokat, hanem a magyar kisebbséget érintő elmarasztaló ítéleteket is hoztak. Az Origo is beszámolt arról, hogy az utóbbi hónapokban több, a magyarságot és képviselőit is negatívan érintő döntést hoztak a romániai igazságügyi szervek, de hiba lenne ezek mögött egységes magyarellenes fellépést vizionálni.

A legutóbbi példa, hogy négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Nagy Zsoltot, a Tariceanu-kormány volt távközlési miniszterét, az RMDSZ volt politikusát a 2005–2006-os stratégiai privatizációk ügyében.